Eliška Šándorová Správy

Otcov na materskej pribúda. Užiť si môže ratolesť, kým matka zarába

Kto bude s dieťaťom na materskej? Pred mnohými rokmi si rodiny túto otázky nekládli.

Ilustračný obrázok k článku Otcov na materskej pribúda. Užiť si môže ratolesť, kým matka zarába
Zdroj: TASR

Prípady otcov na materskej boli ojedinelé. V súčasnosti platí, že kto má lepšie zamestnanie, ide do práce. Oteckov na rodičovskej dovolenke z roka na rok pribúda!

Kým v rokoch 1950 až 1989 zažilo Slovensko výrazný demografický rozkvet, za posledné roky sa mladé páry do rodičovských povinností nehrnú. V spomínanom rozpätí sa ročne narodilo takmer vždy nad 80-tisíc detí, niekedy až nad stotisíc! Podľa údajov Štatistického úradu SR sa hranica pôrodnosti dlhé roky drží na 55-tisícoch.

Budúci rodičia odkladajú zakladanie rodiny zvyčajne kvôli financiám. Najprv štúdium, cestovanie, kariéra a finančné zabezpečenie. Dôvodom je aj dobré platená práca, ktorá sa s výškou materského nedá porovnať. Čo tak vymeniť materské povinnosti za otcovské?

Oteckov pribúda

Hoci sa od matky automaticky očakáva, že po pôrode ostáva tri roky s dieťaťom doma, slovenskí rodičia kráčajú s dobou. V roku 2011 poberalo dávku materské 145 otcov, o rok neskôr už 210. O sto viac ich pribudlo pred troma rokmi. Prudký nárast nastal v roku 2014. Ratolesť si doma užívalo 717 otcov. Minulý rok ich už bolo 1713!

Čo je rozhodujúce? V prípade otecka Martina, ktorý je samostatne zárobková osoba, rozhodlo zamestnanie manželky.

„Manželka mala veľmi dobre platenú prácu a keďže máme hypotéku, po polroku sme nemali nad čím váhať. Ako prekladateľ pracujem dlhé roky z domu. Materská dávka mi ako živnostníkovi v ničom neobmedzuje príjem, čo je veľká výhoda. Čiže v podstate sa u mňa nič nemení. Môžem si užívať tie klasické „mamičkovské“ povinnosti,“ hovorí Martin.

Kedy a ako dlho?

Starostlivosť o dieťa v rukách otca môže nastať najskôr šesť týždňov po pôrode, ak matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok. Otec dieťaťa, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti po dohode s matkou dieťaťa, má nárok na dávku materské po dobu 28 týždňov (matka 34 týždňov od vzniku nároku na materské). V prípade, že otec prevzal do starostlivosti dve alebo viac detí, má nárok na materské 37 týždňov (matka 43 týždňov).

„Nárok na materské je u oboch rodičov podmienený existenciou nemocenského poistenia v čase vzniku dôvodu na poskytnutie materského. U matky spravidla šesť týždňov pred očakávaným termínom pôrodu, u otca sa táto podmienka sleduje ku dňu prevzatia dieťaťa do starostlivosti. Rozhodujúce je aj trvanie nemocenského poistenia aspoň 270 dní v posledných dvoch rokoch,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Aj práca, aj rodina

Koľko peňazí dostane od štátu rodič keď požiada o dávku materské Sociálnu poisťovňu závisí od toho, aký bol jeho denný vymeriavací základ. Z neho bude dostávať 70 percent.

Materské sa poskytuje za to isté obdobie buď len matke dieťaťa, alebo len otcovi dieťaťa. "Nie je možné, aby poberali dávku materské súčasne otec aj matka, a to ani v prípade, ak by išlo o dve deti v rozdielnom veku. Ak matka poberá materské, je vylúčené, aby v tom čase poberal materské otec, alebo opačne,“ vysvetľuje Višváder.

Od januára 2016 sa zvýšil maximálny príspevok na starostlivosť o dieťa z 230 na 280 eur. Výška rodičovského príspevku je vo výške 203,20 eur. Ďalšie možnosti, ktoré sa dajú čerpať, sú zverejnené na stránke ministerstva práce. Rezort avizuje aj zmeny v rodinnej politike.

Cieľom je skĺbiť rodinné povinnosti s prácou. Vznikne tak ďalšia motivácia ako byť aj s dieťaťom, aj pracovať. Príkladom sú detské kútiky na pracovisku, ktoré financuje štát a ktoré už využilo pár desiatok zamestnávateľov. Na podporu práce žien i mužov s rodičovskými povinnosťami smerovalo takmer 4,6 milióna eur. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR plánuje tento rok rozdať ďalšie milióny.

Ilustračné foto, TASR

otec na materskej
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM