Aktualizované Krimi

Otec dievčatka, ktoré zomrelo v rozpálenom aute, už pozná trest

Tragédia, ktorá sa stala ešte vlani v júli, otriasla celým Slovenskom. Otec cestou do práce zabudol vyložiť dvojročnú dcérku v škôlke. Dnes padol rozsudok.

Ilustračný obrázok k článku Otec dievčatka, ktoré zomrelo v rozpálenom aute, už pozná trest
Zdroj: TASR

„Obžalovaný sa uznáva vinným,“ povedal dnes sudca okresného súdu Vladimír Sopúch v prípade úmrtia dievčatka, ktoré otec zabudol vlani v lete v aute. Dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu dvoch rokov je nateraz trest, ktorý dostal Jozef K. z Nitry. Na pojednávanie prišiel aj s manželkou. Jeho obhajcom je Daniel Lipšic, ktorý žiadal, aby bol oslobodený.

"Nie sme spokojní s rozsudkom. Išlo o tragickú chybu, ktorej následky si bude musieť otec niesť do konca života. Zo znaleckých posudkov dosť jasne vyplynulo, že nešlo o konanie, ktoré by bolo možné z trestnoprávneho pohľadu považovať za vinu, pretože dnes už neuropsychológia pozná takzvaný syndróm zabudnutého dieťaťa a znalecký ústav zameraný na psychológiu to potvrdil. Aj preto v zahraničí práve kvôli novým poznatkom o tom, ako funguje mozog, končia takéto prípady oslobodzovacím rozsudkom, v zámorí aj v európskych krajinách,“ uviedol po vynesení rozsudku obhajca Jozefa K. Daniel Lipšic.

Takýto tragický prípad riešilo naše súdnictvo prvýkrát v histórii. Rozsudok ešte nie je právoplatný, keďže otec sa odvolal. Prokurátorka má na odvolanie 15 dní. Navrhovala, aby otec za usmrtenie dvojročnej dcéry išiel do väzenia.

Mužovi hrozil trest dva až päť rokov za mrežami. Ak by rozsudok potvrdil aj odvolací súd, otec do väzenia nepôjde. Hrozil mu trest dva až päť rokov za mrežami.

Rodinná tragédia

Odsúdený otec dievčatka, ktoré zahynulo v rozpálenom aute, sa k verdiktu súdu nechcel vyjadrovať. Vo svojej záverečnej reči ešte pred vynesením rozsudku pripomenul, že sa zodpovednosti nezrieka.

"Ale stále neviem nájsť ten okamih, kedy sa všetko pohlo tým nesprávnym smerom, nevidím ten moment, ktorý by sa dal spojiť s nedbanlivosťou. Cítim vinu za to, že som nedokázal ochrániť svoje dieťa, cítim vinu za to, že k tomu došlo. Bez ohľadu na rozsudok, ktorého dôsledky časom pominú, budem musieť s tým, čo sa stalo, žiť ďalej. Tá hrôza už zostane navždy,“ povedal so slzami v očiach otec mŕtvej Kristínky.

Osudná nepozornosť

Prípad sa stal koncom júla 2015. Podnikateľ Jozef K. mal vzadu v aute dvojročnú dcéru Kristínku, ktorú mal cestou do práce zaviezť do škôlky. Žiaľ, na dievčatko zabudol a nechal ju zamknutú v rozpálenom čiernom volkswagene.

"Dieťatko po príchode záchranárov na miesto tragédie, žiaľ, už nejavilo žiadne známky života,“ uviedol vtedy hovorca záchranárov Boris Chmel. Kristínka ostala v aute dlhé hodiny, po celom tele mala pľuzgiere a popáleniny.

Muž si na ňu spomenul až o pol tretej popoludní, keď mu do práce zavolala manželka s tým, prečo dievčatko nie je v škôlke. Tragédia sa stala pri reštaurácii Pardón na parkovisku na ulici Janka Kráľa.

Otec sa na mieste psychicky zrútil a záchranári museli ošetriť aj mamu (33) dievčatka, ktorá utrpela šok. Jozef K. je rozvedený, z prvého manželstva má dve deti. V tomto vzťahu mal rovnako dve deti. Napriek tejto rodinnej tragédii ho dnes na súd prišla podporiť jeho manželka. Rodičia nebohej Kristínky majú spolu ešte sedemročnú dcéru.

Súd s otcom v prípade uduseného dievčatka
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM