Svet Správy Krimi

Otrava bývalého ruského špióna: Slovensko odmieta, že by s tým malo niečo spoločné

Slovensko odsudzuje útok na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru a odmieta, že by s ním mala niečo spoločné.

Ilustračný obrázok k článku Otrava bývalého ruského špióna: Slovensko odmieta, že by s tým malo niečo spoločné
Zdroj: TASR

„Útok na Sergeja Skripaľa odsudzujeme a kategoricky odmietame, že by Slovenská republika s ním mala čokoľvek spoločné. Rozhodne odmietame, aby bolo Slovensko akokoľvek spájané s chemickými zbraňami – či už 4. generácie alebo inými – a ich použitím,“ uviedol v stanovisku hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Peter Susko.

Reagoval tak na sobotňajšie tvrdenia hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovovej, že najpravdepodob­nejším zdrojom, odkiaľ by mohol pochádzať jed zo skupiny nervovoparaly­tických látok novičok, ktorým bol otrávený Skripaľ a jeho dcéra, sú Veľká Británia, Slovensko, Česko a Švédsko.

Proti výrokom Zacharovovej výrokom sa predtým ohradili aj český minister zahraničných vecí v demisii Martin Stropnický i šéfka českého rezortu obrany Karla Šlechtová.

Zacharovová v sobotu v rozhovore pre televíznu stanicu Rossija 24 tiež povedala, že v Ruskej federácii ani v Sovietskom zväze sa nikdy nerobili výskumy, ktoré by mali označenie novičok.

„Toto je kľúčová vec: v Sovietskom zväze ani v Ruskej federácii nebolo slovo novičok nikdy použité v kontexte vývoja chemických prvkov,“ citovala Zacharovovú agentúra Interfax.

Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pri obchodnom stredisku v anglickom meste Salisbury s príznakmi ťažkej otravy. Podľa britských expertov boli zrejme otrávení bojovou látkou zo skupiny novičok, ktorá bola vyvinutá v niekdajšom Sovietskom zväze.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM