Nikola Richterová Kultúra

Pálfiho palác predstavuje osobito-experimentálnu tvorbu Gordany Turuk

Výber z umeleckej tvorby sklárskej výtvarníčky Gordany Turuk je sprístupnený na výstave v Pálfiho paláci na Zámockej ulici v Bratislave. Jej včerajšie otvorenie sprevádzal slávnostný koncert aj preto, že umelkyňa často spolupracuje s charitatívnymi projektmi. Výstava potrvá do 16. januára.

Ilustračný obrázok k článku Pálfiho palác predstavuje osobito-experimentálnu tvorbu Gordany Turuk
Zdroj: TASR

Spolu s ďalšími organizátormi kultúrny večer pripravila Transplantačná jednotka kostnej drene Kliniky detskej hematológie a onkológie Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave. Bol to 10. slávnostný koncert, na ktorom bolo spomenuté aj 20. výročie od prvej detskej transplantácie kostnej drene.

Na otvorení staroslovienske piesne, klasika aj rock

Na jubilejnom ďakovnom koncerte rôznym podporovateľom Združenia rodičov a detí s druhou šancou zahrali viacerí hudobníci. Spevácky súbor Rodokmeň zaspieval viaceré staroslovienske liturgické skladby.

S Mozartovými dielami sa predstavila slovenská huslistka Maria Fuchsbergerová s medzinárodným kvartetom. Známe rockové skladby vo vlastnej úprave zahralo Jazzové zoskupenie Cirkevného konzervatória. V zaplnenej sále spievali aj Ingrid Bezáková, Mária Mladosievičová a Mária Fuchsbergerová so svojimi hudobnými sprievodmi.

Osobité umenie a experimenty s farbami

V sklárskej expozícii sú objekty Goldfish Luck, Royal Strings, Paral Cross, Golden Morning, Undersea Treasure, Rodina je posvätná, v tvare kríža Faith for Good a ďalšie. Viaceré z nich sú veľkoplošné a pestrofarebné. „Sú tu aj diela, ktoré boli darované pápežovi Benediktovi XVI., britskej kráľovnej Alžbete, chorvátskemu prezidentovi Ivovi Josipovičovi a iným osobnostiam,“ povedala pre TASR autorka.

Podľa kurátora výstavy Ľuboslava Mozu je Gordana Turuk osobitá umelkyňa s veľkou dušou a progresívnym kreatívnym záberom, ktorá kúzelne experimentuje s farbou a tvarmi skla.

„Jej tvorba je veľmi originálna a u nás ani v okolitých krajinách nepoznám umelca, ktorý by robil podobné diela. Sú to prevažne barokové monumentálne plastiky, do ktorých pridáva rozličné nerasty a farbivá, čím vytvára fantastické zmesi farieb od obyčajnej platinovej bielej až po pestrosť, ako keby to bolo poskladané ako puzzle. Takisto dobre dokáže robiť aj v komornej tvorbe a venuje sa tiež originálne aj úžitkovému sklu,“ hodnotí jej dielo Ľuboslav Moza.

Štúdium v zahraničí, inšpirácia v prírode

Gordana Turuk sa narodila v nemeckom Mannheime. Umelecky začínala v Záhrebe, kde študovala textilné výtvarníctvo a maľbu. Potom sa vzdelávala v Taliansku na škole módneho dizajnu. V súčasnosti žije v Bratislave a tvorí vo vlastnom ateliéri. Od roku 1999 sa venuje tvorbe zo skla. Orientuje sa najmä na techniku líhaného skla.

Inšpiráciu nachádza v prírode, najmä v podmorskej faune a flóre aj preto, že detstvo prežila pri milovanom chorvátskom mori. V jej dielach sa prelína hranica abstraktného a konkrétneho. Okrem závesných obrazov zo skla, priestorových objektov, sklenených plastík sa venuje aj nábytkovému a doplnkovému dizajnu. Svoju tvorbu prezentovala na rôznych medzinárodných podujatiach, kde získala ocenenia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM