Anton Hrachovský Regióny Zo Slovenska

Parádna iniciatíva partie Novozámčanov: Obyvatelia môžu darovať živý strom

Pred kinom Mier v Nových Zámkoch vyrástlo niekoľko nových stromov. Časom by mali pribudnúť ďalšie a oživiť celé priestranstvo. Aj vy môžete prispieť stromom pre svojho známeho či milovaného.

Ilustračný obrázok k článku Parádna iniciatíva partie Novozámčanov: Obyvatelia môžu darovať živý strom
Zdroj: Projekt Strom darom

O pozitívnych účinkoch zelene na život v meste všetci vieme, napriek tomu to niekedy vyzerá, akoby ľuďom tento poznatok unikal. V prípade nadšencov stojacich za projektom Strom darom to tak rozhodne nie je. Občianska iniciatíva Strom darom vznikla prednedávnom v Nových Zámkoch. Jej podstatou je, že každý Novozámčan môže darovať inému obyvateľovi živý strom, ktorý bude vysadený na roky neudržiavanom priestranstve pred kinom Mier.

Prvú várku stromov vysadila partia nadšencov presne na Deň stromov – 20. októbra. Cieľom bolo prakticky overiť, ako by projekt mohol prebiehať. Ako hovoria autori myšlienky, „Teraz máme malú skúsenosť a sme pripravenejší na ďalšiu výsadbu.“

Strom darom v Nových Zámkoch

Postup je pre prípadných budúcich majiteľov stromov jednoduchý. Na facebookovej stránke Strom darom, bude zverejnený darovací formulár, ktorý bude obsahovať údaje o darcovi, odkaz na darovacom certifikáte a na štítku pri strome. Keď darca formulár vyplní a odošle ho, s jeho súhlasom sa pripraví darovacia zmluva, ktorú mu bude zaslaná.

Darovacia zmluva, bude obsahovať podmienky darovania, ako aj číslo transparentného účtu, na ktorý by mal darca poslať stanovenú sumu. Po pripísaní sumy na účet, bude darca informovaný, v akom termíne sa výsadba uskutoční. Termín výsadby bude zverejnený a darca bude o ňom vopred informovaný. Výsadby stromu sa darca môže zúčastniť, bude mu tam odovzdaný darovací certifikát, spoločne vysadíme strom, ktorý bude označení štítkom s textom (podľa priania darcu).

O výber a druhovú skladbu stromov sa starajú dve krajinné a záhradné architektky. Prvé stromy boli pestované a zakúpené u slovenského predajcu a sú väčšieho vzrastu. Tie prvé majú zhruba 4–4,5 metra a dožiť by sa mali asi 8–10 rokov a druh jaseň manový ´Meczek´.

Strom darom však nie je poslednom aktivitou tohto združenia. V budúcnosti plánuje vyčistenie starej cesta z andezitových kociek, ktorá pretína park. Postupne by mala zapadnúť do koncepcie parku pred kinom. V krátkosti sme sa porozprávali s jedným z autorov tejto myšlienky darovania stromu – Martinom Slobodníkom

Budúcnosť záleží od Novozámčanov

Ako ste prišli na tento nápad?

S podobným projektom som sa prvýkrát stretol v Anglicku v roku 2014, keď som sa prechádzal v polodivokom parku a všimol som si pod stromami malé tabuľky s menami a prianím. Neskôr som narazil na veľkú tabuľu, ktorá odkazovala na mená darcov stromov. Zdalo sa mi to ako úžasný nápad.

Neskôr sme stretli novozámockého ´Jeana Giona – Muža ktorý sadil stromy´ – Martina Výžinkára a bolo. Počas vianočnej návštevy a domácej štrúdle od Lucie sa nám rozjasnilo. Ako najvhodnejšia plocha na výsadbu stromov bude priestor pred kinom Mier. Prečo tam? Pretože plocha vyzerá 20 rokov rovnako. Mesto nám dalo povolenie a o pár mesiacov na to sme naštartovali projekt. Názov ´Strom darom´ bol jednoduchý a jasný a rýmoval sa.

Aký je záujem u ľudí? Môžu si ich ľudia objednať dopredu, či majú počkať na jar?

Musím sa priznať, že nám chýba človek, ktorý by nám pomáhal s propagáciou projektu. Takže si to robíme po svojom, kto ako vie. Po prvej výsadbe sme nadobudli určité skúsenosti a máme jasnejšie predstavy o tom, ako by to mohlo fungovať. Stále je to však pilotný projekt. Dôležité pre nás je, aby človek, ktorý sa rozhodne strom zakúpiť a daruje ho, bol spokojný.

Ďalšia vízia je udržateľnosť projektu, zriadili sme transparentný účet, snažíme sa robiť veci priehľadne. Avšak nie všetko je iba kúpa stromu, jeho prevoz a kvalitná výsadba. Dôležitá bude starostlivosť o stromy, propagácia, informačné tabuľky, darovací certifikát a veľká informačná tabula. Svoju cenu bude mať aj vandalizmus. To všetko by hodnota stromu mala obsahovať.

Od stromov za to dostaneme oveľa viac. Verím, že ak sa cez zimu dobre pripravíme a budeme ľudí dostatočne informovať, budeme mať ich dôveru a projekt bude pokračovať ďalej. A na jar môžeme vysadiť ďalších 20 stromov.

Čo ešte darca v darovanej hodnote dostane?

Okrem samotnej ceny stromu je v tom zahrnutá doprava, kolíky pri stromoch, kotvenie stromov, substrát, výživa pre stromy, tlač certifikátov a tabuliek. Naša práca je dobrovoľná. Každý strom bude mať pridelené číslo…keď sa plocha pred Kinom Mier zaplní (počítame cca 35–40 stromov), v okrajovej časti bude vybudovaná tabuľa, na ktorej budú čísla stromov – pri číslach bude meno darcu (alebo iba anonymný darca – ak si to tak bude niekto želať). Vedľa mien bude mapa plochy, ktorá bude znázorňovať, miesto kde sa strom s daným číslom nachádza.

Kde budú mať ľudia možnosť stretnúť vás, prip. porozprávať sa s vami?

V lete 2017 sme sa snažili propagovať projekt na dvoch festivaloch, prvým bol ´Handmade trh´ v Bernolákovom parku a druhý ´NZ INAK. Teraz sme sa presunuli do virtuálneho priestoru sociálnej sieti na facebooku. Na tvorbe informácií stále pracujeme, teda občas, zrovna ´keď nepracujeme´.

Počas výsadieb, ktoré predpokladáme, že budú prebiehať vo viacerých fázach, chceme organizovať stretnutia s ľuďmi, kde určite okrem samotného projektu budeme hovoriť o verejných plochách v meste. Zaujíma nás názor ľudí na prostredie v ktorom žijú. Keď sa nám podarí vysadiť celú plochu pred kinom Mier, plánujeme ísť ďalej. Záleží to na tom, či budú mať ľudia o stromy záujem.

Aký bol postup, čo sa týka spolupráce s mestom?

Môžem povedať za seba, nakoľko som sa so zástupcami mesta stretával, že spolupráca bola od začiatku veľmi dobrá. Mesto zabezpečilo prepravu stromov, výkop jám a počas prvej výsadby sme mali aj malé občerstvenie. Verím, že tento typ projektov môže ľudí priťahovať a spájať. Mesto dalo priestor, my sme zabezpečili nápad a propagáciu a spojili sme to s ľuďmi, ktorým sa náš nápad páčil…a vznikne z toho park…juchúúú.

Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM