KAW Zo Slovenska

Parkourista Marek Bari sa na bratislavské skvosty pozerá dolu hlavou

Zdá sa vám niekedy Bratislava postavená na hlavu? Presne tak ju vidí aj skvelý parkourista Marek Bari. Pozrieť si jeho video sa skutočne oplatí!

Ilustračný obrázok k článku Parkourista Marek Bari sa na bratislavské skvosty pozerá dolu hlavou
18
Galéria
Foto: Lukáš Bandi Krist / Zdroj: Marek Bari facebook

Bratislavský hrad, Obchodnú, SND, všetky bratislavské mosty, Petržalku aj Hviezdoslavovo námestie – parkourista Marek Bari (23) ich vidí dolu hlavou!

Dych vyrážajúce cviky, skvelé video

Pohybovať sa po rukách na skejtborde v centre Bratislavy či nad skalnatou priepasťou vo Vysokých Tatrách nie je pre Mareka nijaký problém. Nehovoriac o jeho stojke v sedle koňa či na pohyblivých schodoch v podchode alebo na zábradlí bratislavského hradu. Video, ktoré spolu s priateľmi natočili, je oslavou krás Slovenska a zároveň prezentáciou jeho zručnosti a majstrovstva stojky na rukách.

Parkour je umenie pohybu pri prekonávaní prekážok. Využívajú sa pri ňom prirodzené pohyby ako beh, skákanie a lezenie, pomocou ktorých sa človek čo najefektívnejšie a najrýchlejšie dostáva z miesta na miesto.

Marek natočil video na viacerých miestach našej krajiny. Ukáže vám stojku na rukách na moste nad Dunajom a naprieč celým Slovenskom až po extrémne výšky štítov Vysokých Tatier. „Nie každá stojka vo videu je pekná, ale niekedy sme nemali čas to prerobiť, a niekedy aj moje schopnosti neboli ešte dostatočné,“ hovorí mladý parkourista.

Stojka pri čakaní na autobus

Marek sa parkouru venuje od svojich dvanástich rokov. Postupným tréningom a rozvojom kondičných schopností sa dopracoval k rôznym pohybom, napríklad aj k stojke na rukách. „Obľúbil som si ju pre jej estetiku, rozvoj sily, spevnenie kĺbov či iné benefity a aj pre jej pestré možnosti, ktoré som chcel ľuďom priblížiť vo videu spolu s krásnymi a zaujímavými miestami Slovenska. Stojka je super aj v tom, že sa dá robiť kdekoľvek – ak sa nebojíte toho, čo si ľudia pomyslia, tak aj pri čakaní na autobus,“ približuje Marek Bari.

„Stojka sama o sebe by pre ľudí nemusela byť taká zaujímavá ako v spojení s pekným a neobvyklým prostredím, s ktorým sa vzájomne dopĺňajú,“ hovorí Marek.

Posúďte aj vy, či sa mu video plné mini príbehov a krásnych zákutí Slovenska vydarilo. My si myslíme, že je viac ako stopercentné.

Zdroj: Marek Bari facebook

Strach je len nedostatok kontroly

Marekove stojky pôsobia často až extrémne nebezpečne. „Pre netrénovaného človeka také rozhodne sú, ale ja sa snažím k jednotlivým stojkám pristupovať s profesionálnou rozvahou. V prvom rade musím mať veľa odtrénované, mať mnoho skúseností a dostatočne si veriť, aby som bol stále v psychickej pohode,“ približuje prípravu na stojky Marek Bari.

Dôležité je získať dostatok informácií o prostredí. „Musel som dopredu vedieť, aké je počasie, vietor, aký je povrch, aký je úchop v stojke a aké sú alternatívne možnosti, ak by som sa v stojke neudržal. To sa, našťastie, nikdy nestalo, pretože celý proces vytláčania sa do stojky je pomalý, postupný a kontrolovaný a dajú sa vnímať aj malé odchýlky,“ hovorí Marek.

„Ak nemáme nad svojím telom, psychikou či situáciou, ktorá je pre nás nejakým spôsobom dôležitá, kontrolu a teda nevieme z väčšej časti ovplyvniť jej výsledok, vtedy pociťujeme strach. Ak mám strach z nejakej stojky aj po príprave, tak ju nerobím. Som rád, že ľuďom môžem priniesť tento pohľad bez zbytočného riskovania. Držím sa však vety "Fear is just lack fo control“ – Strach je len nedostatok kontroly," uzatvára skvelý a smelý parkourista Marek Bari.

Viac zaujímavých fotografií nájdete na facebooku Mareka Bariho.

Zdroj: YouTube.com
Marek Bari parkour
18
Galéria
Zdroj: Marek Bari facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM