Barbara Dallosová Regióny

Parkovanie v centre už nemá byť zadarmo: Primátor o nových pravidlách pre šoférov

Za parkovanie v centre mesta sa doposiaľ neplatilo. Teraz dostanú poslanci na stôl návrh, ktorý by to mohol zmeniť. Primátor tvrdí, že cieľom spoplatnenia nie je vyberať peniaze, ale zorganizovať dopravu.

Ilustračný obrázok k článku Parkovanie v centre už nemá byť zadarmo: Primátor o nových pravidlách pre šoférov
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Parkovanie v centre Novej Bane chce miestna samospráva v budúcom roku spoplatniť. Návrhom všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zavedení plateného parkovania by sa mali mestskí poslanci zaoberať na decembrovom zastupiteľstve.

Parkovanie na chodníkoch má byť minulosťou

Ako v tejto súvislosti uviedol primátor Ján Havran, hlavným cieľom tohto kroku je zorganizovanie dopravy a celého systému parkovanie vzhľadom na rekonštrukciu, ktorá v meste v posledných rokoch prebehla.

,,Chceli by sme z námestia vytlačiť trvalé parkovanie, celodenné státie,„ vysvetlil s tým, že niektorí ľudia pracujúci v blízkosti parkujú na námestí po celý deň, čo znemožňuje parkovanie návštevníkom a tým, ktorí si prišli do mesta niečo vybaviť. ,,Taktiež by sme sa chceli zbaviť parkovania na chodníkoch, stáť sa bude len na vymedzených parkovacích miestach zóny,“ dodal Havran.

SMS-kou výhodnejšie

Samospráva uvažuje nad dvoma spôsobmi platby za parkovanie, a to prostredníctvom parkovacieho lístka a formou SMS správy. Práve SMS správa bude na začiatku cenovo zvýhodnená, aby ju podľa Havrana využívali ľudia viac. Zároveň uvažujú nad zdražením jednoročnej parkovacej karty. Po novom by však mala byť prenosná.

,,Urobili sme tiež ústupky. Naším hlavným cieľom nie je vyberať peniaze, ale preorganizovať dopravu. Parkovné sa bude platiť až po 9:00 hod. Takisto sa nebude platiť po 15:00 hod.," dodal primátor s tým, že tak vznikne možnosť využiť parkovanie v centre mesta aj bez úhrady. Zároveň bez poplatkov ostanú aj dve záchytné parkoviská v blízkosti centra.

Aj keď navrhovaná účinnosť VZN je od začiatku budúceho roka, systém plateného parkovania by podľa Havrana mal byť realitou od začiatku mája 2016. ,,Do tej doby bude potrebné osadiť dopravné značenie, urobiť vodorovné dopravné značenie, osadiť parkovací automat, spraviť skúšku celého systému, teda zaviesť SMS systém, a tiež zaviesť skúšobnú prevádzku," dodal primátor.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM