Barbara Dallosová Rôzne

Partia kamarátov vytvorila niečo, na čom nezarobia ani cent, pomáhajú však celému mestu! FOTO + VIDEO

Partia mladých študentov sa rozhodla zrealizovať unikátny projekt bez veľkého kapitálu či investora. Podarilo sa a chalani vytvorili niečo, čo slúži všetkým obyvateľom mestečka, a to úplne zadarmo.

Ilustračný obrázok k článku Partia kamarátov vytvorila niečo, na čom nezarobia ani cent, pomáhajú však celému mestu! FOTO + VIDEO
Zdroj: Dnes24.sk

Jakub Moravčík (22), Dávid Martinka(20), Matej Brodziansky (20) a Dmitrij Zvizdeckij (23). To sú štyria mladí ľudia, ktorí sa pred rokom rozhodli postaviť uprostred Novej Bane nezvyčajné športovisko. Multifunkčný freerun a workout park vytvorili svojpomocne. Pomohli staré matrace, požičané náradie, či piesok od primátora. Písali sme v článku: Uprostred mesta rastie zvláštne športovisko: TOTO všetko vzniká zo starých matracov

Nielen pre parkouristov

Park v auguste oslávil svoje prvé narodeniny a medzi obyvateľmi si získal mimoriadnu obľubu. Podľa slov samotných iniciátorov park slúži nielen nadšencom športov, na ktoré je prispôsobený. Vyblázniť sa sem chodia i bežní obyvatelia, ktorí dostanú chuť skúsiť niečo nové, či rodičia s deťmi.

Ihrisko je totiž neoplotené a verejné. ,,Vstup je zdarma a to práve preto, že chceme umožniť verejnosti trénovať kedykoľvek a tiež trochu dať do povedomia športy, ktoré robíme. Nechceme niečím takýmto zarábať, ale spájať ľudí a rozšíriť túto komunitu aj takýmto spôsobom," vysvetľuje Dávid Martinka.

Našli sa aj neprajníci

Vznik športovej zóny si vzhľadom na použité materiály a štipku improvizácie nevyžadovali veľké náklady. Ako hovorí Dávid, ani za prvý rok existencie si zatiaľ projekt ďalšie investície nepýtal.

,,Tie sú zatiaľ minimálne, ak tak to boli malé položky ako napríklad plachta na zakrytie molitánovej jamy, keďže boli časté dažde. Finančné prostriedky sa vyzbierali spomedzi chalanov a zložili sme sa na novú plachtu. Okrem toho sme aj poupravovali terén a tiež pribudla parkourová časť parku, kde sa dajú trénovať rôzne nové kúsky a v najbližšej dobe pribudnú dve nové hrazdy, ktoré obohatia možnosti tréningu," hovorí jeden z iniciátorov projektu o plánovaných vynoveniach.

Vzhľadom na to, že ihrisko je neoplotené, dostanú sa naň nielen športuchtiví obyvatelia. ,,Bohužiaľ mali sme aj skúsenosti, keď neznámi neprajníci poškodili veci v parku, ale našťastie to nebolo nič závažné čo, by dlhodobo ovplyvnilo našu činnosť," dodáva Dádid.

S projektom majú veľké plány

Hoci zatiaľ funguje ihrisko zo svojpomocných zdrojov, v prípade, že by sa chalanom otvorili možnosti, vedeli by si predstaviť rôzne zlepšováky. ,,Ak by sme mali väčšie finančné prostriedky, možnosti by boli otvorenejšie. No nevzdávame sa a ideme do toho naplno. Keďže dvaja z nás sú kvalifikovaní tréneri, chceme postupne zorganizovať pravidelné tréningy nielen pre pokročilých, ale aj pre začiatočníkov. Do budúcna plánujeme natočiť rôzne videá ako cvičiť a čo všetko vám náš park môže ponúknuť," hľadí do budúcnosti Dávid.

Za niekoľko mesiacov od svojho vzniku sa stal mltifunkčný freerun a workout park i dejiskom niekoľkých akcií. Tou najväčšou a čiastočne i akousi narodeninovou, bol augustový Summer Jam. Pozrite si VIDEO plné slnka, radosti, pohybu, energie, smiechu, ale aj dychvyrážajúcich akrobatických kúskov…

Park lúži freerunistom, bikerom, i rodinám s deťmi
8
Galéria
Summer Jam: Slnko, radosť a prekonávanie vlastných možností
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM