Šport

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (II.): Mladík zrazil svoj vzor na kolená

Sen zmenený na skutočnosť. Reprezentant Singapuru dokázal poraziť najväčšiu osobnosť histórie olympijských hier.

Keď fenomenálny americký plavec Michael Phelps prekonal na olympiáde v Pekingu 2008 historický rekord v počte zlatých medailí na najprestížnejšom podujatí sveta, mal Joseph Schooling čerstvo trinásť rokov. Ako milióny iných detí v jeho veku pred televíznou obrazovkou sníval, že by sa mu raz mohlo podariť získať najcennejší kov.

Dnes 21-ročný reprezentant Singapuru sa nikdy netajil tým, že práve Phelps, najúspešnejší olympionik všetkých čias, je jeho vzorom. A práve o desať rokov starší idol dokázal na Hrách v Riu de Janeiro zdolať, na stometrovej trati ovládol disciplínu motýlik, pričom Phelpsovi zostalo „len“ delené druhé miesto.

PREČÍTAJTE SI: Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (I.): Si hermafrodit, zaslúžiš si smrť!

Legenda sa musela skloniť

„Michael je môj hrdina, pozorne ho sledujem, raz by som chcel byť aspoň sčasti taký úspešný ako on,“ hovoril pred časom Schooling, ktorý mal počas detských čias izbu polepenú plagátmi s podobizňou tohto legendárneho plavca. Po víťaznom ťažení v olympijskom bazéne bol vo veľkom vytržení. „Som veľmi vzrušený, naozaj si stále neuvedomujem, čo som dosiahol. Je to ako splnený sen, navyše som dokázal poraziť Michaela. Zdá sa mi, že snívam,“ natešene hlásil do celého sveta.

Medzitým internet zaplavila Schoolingova fotografia, na ktorej ako trinásťročný pózuje práve s Phelpsom. „Je to neuveriteľný príbeh, aký produkuje olympiáda a námety z neho čerpá Hollywood,“ hlásil New York Times.

Mladému Singapurčanovi zablahoželal aj premiér krajiny z juhovýchodnej Ázie Lee Hsien Loong. „Je to pre nás vôbec prvá zlatá medaila v histórii letných olympijských hier a my sme na teba, Joseph, veľmi hrdí. Vytrvaj v tvrdej práci a ďalšie úspechy sa dostavia. Gratulujem v mene celého národa,“ hovoril pyšne.

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (I.): Si hermafrodit, zaslúžiš si smrť!

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (III.): Do Ria na lodi spoločne s utečencami

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (IV.): Z nemocnice na medailové pódium

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (V.): Veľké gesto na atletickom ovále

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM