Viktória Botošová Rôzne

Patrik (19), klobúk dole: Urobil niečo, čo sa len tak nevidí! FOTO

V dnešnej uponáhľanej dobe sú dobré skutky ojedinelé. Štvrták Obchodnej akadémie v Šuranoch je však svetlou výnimkou. Študent cestou do školy ani len netušil, že jeho bežný deň naberie úplne iné obrátky. Jeho skutok stojí za pozornosť.

Ilustračný obrázok k článku Patrik (19), klobúk dole: Urobil niečo, čo sa len tak nevidí! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Patrik Klinčok (19) sa narodil v Leviciach, a keď mal rok, presťahovali sa do Nitry. Takže ak sa ho niekto opýta, je Nitrančan ako repa. Už 6 rokov však býva v Komjaticiach a je čerstvo ostužkovaný študent 4.A triedy Obchodnej akadémie v Šuranoch.

Bežná cesta do školy sa razom zmenila

Tak ako každé ráno si v Šuranoch vykračoval do školy smerom od vlakovej stanice rozmýšľajúc, čo sa bude v ten deň v škole diať. „Išiel som spolu s mojim kamarátom Jakubom ktorý mal namierené k zubárke. Zrazu nás upútala na zemi voľne položená peňaženka. Na prvý pohľad bolo jasné že sa v nej nachádza nie malý obnos peňazí,“ vysvetľuje Patrik Klinčok.

S kamarátom sa poobzerali okolo seba, no navôkol nevideli nikoho, komu by peňaženka mohla vypadnúť. „Nevedeli sme v rýchlosti čo robiť tak sme chvíľu len tak pozerali na peňaženku a zhovárali sa, čo spravíme. Nakoniec sa môj kamarát odhodlal peňaženku zodvihnúť,“ opisuje situáciu. Nakukli do peňaženky a zistil, že sú tam všetky osobné doklady. „Patrili pánovi Františkovi(69) z Dolných Krškian.“

Nemalá hotovosť a všetky doklady

Ako nám Patrik prezradil, v čiernej peňaženke sa nachádzala hotovosť v hodnote 705 eur a 87 centov. Z dokladov tam bol občiansky, vodičský preukaz, preukaz poistenca pána Františka aj jeho manželky.

„Keď nájdete takúto hotovosť myslím že každému človeku prebehne v hlave množstvo myšlienok, čo by si za toľko peňazí mohol kúpiť. Ale dovolilo by to svedomie? Asi nie,“ hovorí Patrik.

Patrikov odkaz pre všetkých

Ako pokračuje v príbehu, obaja sa s kamarátom pobrali na Obvodné oddelenie polície v Šuranoch. „Samozrejme, že padli slová čo by sme s takými peniazmi robili. Myslím, že každý by sa nad tým zamyslel. Ale rozhodne sme sa ani na chvíľku nezamýšľali nad tým, žeby sme si ju nechali.“

Ešte v ten deň pán František prišiel na políciu nahlásiť stratu peňaženky. Policajti mu ju podľa slov Patrika ihneď odovzdali. „S pánom Františkom som sa osobne nestretol, ale navštívila ma jeho manželka a skvelo sme si podebatovali.. skrátka veľmi príjemná pani.“ Dodal, že paradox je, že spomínaná pani bola aj na ich stužkovej slávnosti.

„Chcem podotknúť, aby si ľudia dávali väčší pozor na svoje veci. Sám mám z toho ponaučenie. Ktovie kde by tá peňaženka skončila keby zrovna nejdeme okolo. Týmto nechcem haniť ľudí, ale môj názor je taký že ľudia v dnešnej dobe zabúdajú na hodnoty ako sú čestnosť a charakter. Myslím že poctivosť sa už v dnešnej dobe asi nenosí.“

Ako hovorí Patrik, niektorí ľudia by si peňaženku nechali, iný zas nie. Aj práve preto sa rozhodol s nami podeliť o tento príbeh, aby dal do pozornosti, nech sú ľudia voči sebe tolerantní a čestní, lebo nikdy neviete kedy sa niečo podobné môže stať vám. Podľa neho budeme mať potom všetci krajší svet.

Foto: Archív Patrik Klinčok

Študent Patrik (19) sa zachoval hrdinsky: Príbeh so šťastným koncom
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM