Aktualizované Rôzne Zo Slovenska

Meteorológovia vystríhajú: Pekným dňom odzvonilo. Nastupuje chlad, dážď i sneh!

V priebehu týždňa príde výraznejšie ochladenie. Je čas zo skríň vytiahnuť teplejšie oblečenie.

Kým koniec septembra priniesol rekordné teplotné maximá, začiatok októbra je v znamení výrazného ochladenia. Nedeľa (2. október) bola podľa odborníkov Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) dňom zlomu.

„V posledných septembrových dňoch sa nad južnou polovicou Európy rozprestierala rozsiahla tlaková výš, po okraji ktorej prúdil na naše územie od západu teplý vzduch. Tento prílev v závere septembra ešte zosilnel," vysvetľujú dôvody nadpriemerne teplého počasia v predchádzajúcich dňoch meteorológovia SHMÚ Cyril Siman a Miroslav Šinger.

PREČÍTAJTE SI: Jesenná depresia je tu v plnej sile. Ako ju spozorujeme a ako sa s ňou vyrovnať?

Letný deň v septembri je už len spomienkou

Upozorňujú v tejto súvislosti na to, že v posledných dvoch septembrových dňoch zaznamenali na viacerých miestach Slovenska aj letný deň.

Najteplejšie bolo 29. septembra v Žihárci, kde namerali 27,4 stupňa Celzia. Viac ako 27 stupňov bolo v tento deň aj v Kuchyni pri Malackách, pričom nad 27 stupňov sa na tejto stanici oteplilo ešte aj v piatok 30. septembra.

Dopĺňajú, že teplo nebolo len cez deň, ale aj v noci a to najmä z 28. na 29. septembra. „Najteplejšiu noc od začiatku pozorovaní zaznamenali nie len na bratislavskom letisku, kde teplota neklesla pod 16,6 stupňa, ale napríklad aj v Poprade, kde v noci namerali 12,4 stupňa Celzia, čo bola na daný dátum rekordná hodnota," spresňujú meteorológovia.

PREČÍTAJTE SI: Začali vám kúriť? Aj vaše radiátory potrebujú pred zimou servis

Prichádza studený front

Ako však avizujú, od nedele začal cez strednú Európu na východ postupovať studený front spojený s tlakovou nížou so stredom nad severozápadným Nemeckom. Tlaková níž sa bude presúvať ďalej na východ a súčasne sa nad Nórskom začne vytvárať mohutná tlaková výš.

Medzi týmito dvoma útvarmi začne do strednej Európy prúdiť studený, pôvodom arktický vzduch od severovýchodu, pričom bude aj silno veterno, kvôli výrazným rozdielom v tlaku vzduchu.

„Denné maximálne teploty postupne klesnú z 20 až 25 stupňov Celzia, ktoré sme namerali v sobotu (1. 10.), na tri až 11 stupňov Celzia vo štvrtok 6. októbra," upozorňujú odborníci SHMÚ.

Nový októbrový týždeň prinesie prevažne veľkú oblačnosť a na viacerých miestach aj zrážky, pričom vzhľadom na silné severné prúdenie môžu byť najmä na severných návetriach hôr aj intenzívne.

PREČÍTAJTE SI: 10 tipov, ako jazdiť v jesennom počasí: Nástrahy čakajú na vodičov i chodcov

Sneženie

Meteorológovia očakávajú v Žilinskom a Prešovskom kraji miestami výskyt zrážok s úhrnom 35 až 60 milimetrov. Tie sa v utorok (4. 10.) zmenia na snehové, a to v polohách od 700 do 1400 metrov. Podľa SHMÚ tu môže miestami napadnúť 2 až 15 centimetrov snehu. Výstraha prvého stupňa pred snežením platí do stredy popoludnia aj pre severné okresy Banskobystrického a Trenčianskeho kra­ja.

Na horách vzhľadom na výrazne ochladenie zrážky postupne prejdú do snehových, pričom najmä vo vysokých polohách sa vytvorí aj súvislá snehová pokrývka.

Potrebné je rátať aj so silným nárazovým vetrom, najmä od utorka popoludnia do stredy večera. Na celom Slovensku môže v nárazoch dosahovať hodnoty 18 až 23 metrov za sekundu (60 až 85 km/h), na horách 25 až 27 metrov za sekundu (90 až 100 km/h).

Výrazné októbrové ochladenie nie je podľa meteorológov u nás ničím výnimočným. „Aj v minulom roku sa v prvej polovici októbra takisto výrazne ochladilo, na severe dokonca nasnežilo aj v nižších polohách a bolo ešte chladnejšie,“ pripomínajú Siman a Šinger zo SHMÚ.

MOHLO BY VÁS ZAUJAŤ: VIDEO: Máte slabú imunitu? Nakopnúť ju musíte už teraz + RECEPT

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM