Správy Krimi

Pellegrini tvrdí, že slovenské spravodajské služby o únose vietnamského občana nevedeli

Premiér povedal, že slovenské spravodajské služby nemali o únose vietnamského občana žiadne informácie.

Ilustračný obrázok k článku Pellegrini tvrdí, že slovenské spravodajské služby o únose vietnamského občana nevedeli
Zdroj: TASR

Slovenská informačná služba ani Vojenské spravodajstvo nemali informácie o tom, že Slovensko poskytovalo akúkoľvek súčinnosť pri únose vietnamského podnikateľa. V stredu to povedal premiér Peter Pellegrini s tým, že ho o tom informovali predstavitelia samotných spravodajských služieb.

„Ani dnes nedisponujú naše spravodajské služby poznatkami, ktoré by ukazovali, že by sa ktorýkoľvek orgán na Slovensku podieľal na tomto únose, alebo že by vietnamskej strane bola poskytnutá akákoľvek súčinnosť,“ dodal.

Pripomenul však, že ak by nemecká strana okamžite po únose, ktorý bol zachytený na kamery, informovala medzinárodné inštitúcie, Slovensko mohlo byť obozretnejšie. „Ešte aj v deň možného odletu alebo unesenia toho človeka z pôdy Európskej únie nemal nikto informáciu o tom, čo sa stalo. Tu vidím určité pochybenie aj z nemeckej strany,“ povedal Pellegrini.

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli minulého roka. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi. Nemecko preto vyšetruje možné porušenie medzinárodného práva Vietnamom, pričom sa zaoberá aj možnou slovenskou stopou v únose s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM