Martin Sýkora Regióny

Peter Hámor vystúpil na Manaslu: Skvelý výkon, výborná reprezentácia slovenského horolezectva

Petrovi Hámorovi chýba už iba jediná osemtisícovka k skompletizovaniu Koruny Himalájí. Od utorka je k nej o krok bližšie.

Ilustračný obrázok k článku Peter Hámor vystúpil na Manaslu: Skvelý výkon, výborná reprezentácia slovenského horolezectva
Zdroj: Dnes24.sk

O cieli dosiahnuť Korunu Himalájí hovoril už legendárny slovenský horolezec niekoľko rokov. V kompletnej zbierke osemtisícoviek Petrovi Hámorovi chýbalo zdolanie dvoch – Dhaulágirí a Manaslu. Druhá menovaná padla v utorok popoludní miestneho času.

„10. 5. 2016 o 13.00 miestneho času dosiahli vrchol Manaslu Peter Hámor a Horia Colibasanu bez kyslíka a výškových nosičov. Výstup začali 7. mája zo základného tábora do C1 (5 800 m). V sobotu prespali vo výške 6 700 m a v nedeľu došli do výšky 7 100 m, kde o polnoci začali vrcholový výstup na Manaslu,“ písal na sociálnej sieti Peter Hámor.

Manaslu je ôsmy najvyšší vrch Zeme, vysoký 8 163 m n. m. Leží v Nepále, v Nepálskych Himalájach. Pre Hámora ide už o 13-tu zo 14-tich osemtisícoviek. Nevydarený pokus o zdolanie vrcholu Manaslu zaznamenal popradský horolezec minulý rok, ale pri nešťastnom páde na chrbát si zlomil dve rebrá. Po prevoze helikoptérou spod hory si Peter Hámor chvíľu poležal v nemocnici v Káthmandú. Po piatich rokoch sa mu stalo prvý raz, že nevystúpil ani na jednu z najvyšších hôr planéty.

Nezlomnosť, odhodlanie a odvaha priviedla na Manaslu slovenskú horolezeckú legendu 10. mája a tak Petrovi Hámorovi chýba už iba jediná osemtisícovka k skompletizovaniu Koruny Himalájí. Teraz sa mu podarilo zvesiť batoh z Manaslu, ako vravia horolezci situácii, keď sa vrátia pod niektorú osemtisícovku a na ďalší pokus náročný výstup zvládnu.

Na Manaslu stáli doteraz len traja Slováci, aj to pred takmer devätnástimi rokmi (8. 10. 1997), hoci pokusov už bolo viac. Z vtedy úspešnej trojice – Peter Šperka, Miroslav Rybanský, Juraj Kardhordó – sa domov vrátil len Šperka (v júni 2013 tragicky skonal pod Nanga Parbatom po teroristickom útoku). Rybanský zahynul na zostupe a Kardhordó zostal nezvestný. Svoje plány na zavŕšenie Koruny Himalájí ozrejmí Peter Hámor po návrate pod Tatry. Nielen my mu želáme úspešný zostup a šťastný návrat domov.

Foto: Peter Hámor

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM