Erik Bojničan Zo Slovenska

Peter Pellegrini otvoril mimoriadnu schôdzu venovanú školstvu a zdravotníctvu

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) dnes na tretí pokus otvoril mimoriadnu schôdzu pléna venovanú problémom v školstve a zdravotníctve, prvé dva boli neúspešné pre neuznášaniaschopnosť pléna.

Ilustračný obrázok k článku Peter Pellegrini otvoril mimoriadnu schôdzu venovanú školstvu a zdravotníctvu
Zdroj: TASR

Rokovanie s týmito dvoma bodmi iniciovalo svojimi podpismi 35 opozičných poslancov, za program zasadnutia hlasovalo 138 členov snemovne.

Záverom školskej časti schôdze má byť vyjadrenie vážneho znepokojenia, že vláda SR dlhodobo ignoruje problémy v rezorte školstva. „Táto situácia vyústila do ostrého štrajku pedagogických a odborných zamestnancov školstva, ktorý trvá od 25. januára,“ uviedla opozícia. Snemovňa má tiež vyjadriť podporu učiteľom a ostatným pedagogickým i nepedagogickým zamestnancom v rezorte školstva, ktorých požiadavky považuje za opodstatnené.

Parlament by mal ďalej upozorniť, že vzdelávanie je jedným zo základných pilierov každého vyspelého štátu, ale slovenské školstvo trpí akútnym podfinancovaním. Poslanci chcú tiež požiadať vládu, aby bezodkladne rokovala so zástupcami Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) a prijala uspokojivé opatrenia na ukončenie štrajku učiteľov a zlepšenie situácie v slovenskom školstve. Navrhuje aj bezodkladné preverenie financovania projektov v rezorte školstva a zabezpečenie, aby peniaze boli vynakladané efektívne a hospodárne.

Opozícia myslela aj na úpravu legislatívy. Parlament má preto podľa uznesenia požiadať vládu o predloženie návrhu novely zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch v skrátenom konaní s cieľom vyhovieť ISU. Iniciatíva totiž žiada konkrétne legislatívne úpravy, ako opätovné zavedenie možnosti získavať kredity overením kompetencií, zrušenie sedemročnej obmedzenej platnosti kreditov či obnovenie možnosti získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraniční a tvorivé aktivity.

Zdravotnícka časť mimoriadneho pléna by sa mala podľa opozície skončiť uznesením, v ktorom sa konštatuje, že v súčasnej zložitej situácii je potrebné prihliadať predovšetkým na ochranu práv pacientov a na zabezpečenie plnohodnotnej zdravotnej starostlivosti. „Vzhľadom na záujmy pacientov a ochranu ich práv je nevyhnutné nielen rokovať o oprávnených požiadavkách zdravotných sestier, ale aj prijať strategické opatrenia zamerané na stabilizáciu ich profesijného a sociálneho postavenia. Spoločenský a morálny význam zdravotných sestier musí byť ohodnotený aj spravodlivou mzdou a dôstojnými pracovnými podmienkami vo všetkých typoch zdravotníckych zariadení,“ znie návrh uznesenia.

Parlament by mal ďalej konštatovať, že dlh v zdravotníctve neustále narastá, v dôsledku čoho je ohrozený riadny chod zdravotníckych zariadení. Snemovňa má poukázať aj na závažné podozrenia z nehospodárneho plytvania verejnými zdrojmi v zdravotníctve, ktoré majú negatívne dôsledky na kvalitu poskytovania zdravotných služieb.

Snemovňa má napokon požiadať vládu, aby v záujme práv pacientov a dôstojného finančného ohodnotenia práce zdravotných sestier prijala nielen urýchlené opatrenia na vyriešenie akútneho stavu, ale aj dlhodobé a strategické riešenia v oblasti profesijného a sociálneho postavenia zdravotných sestier.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM