Lucia Lauková Správy Zo Slovenska

Peter Plavčan oznámi svoju abdikáciu: Danko nevylučuje koniec v politike

Podľa Andreja Danka ohlási minister školstva Peter Plavčan svoju abdikáciu vo štvrtok 17.8.. Šéf parlamentu Andrej Danko ďalej uviedol, že bude zvažovať, ako a či vôbec ďalej v politike.

Ilustračný obrázok k článku Peter Plavčan oznámi svoju abdikáciu: Danko nevylučuje koniec v politike
Zdroj: TASR

Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) oznámi vo štvrtok (17.8.) dopoludnia svoju abdikáciu. Vyhlásil to predseda SNS a šéf parlamentu Andrej Danko. Urobil tak v reakcii na krok premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý Plavčana vyzval na odchod z funkcie. Zároveň nevylúčil koniec v politike.

„Požiadal som ministra Plavčana, aby sám odkomunikoval túto udalosť ako človek, ktorý celý život dal školstvu,“ povedal Danko, podľa ktorého si Plavčan nezaslúži, aby bol uštvaný.

Zároveň oznámil, že v najbližších dňoch bude rozmýšľať, ako ďalej v tejto koalícii a či vôbec zostať v politike. „Oznámil som dnes vedeniu SNS, že budem zvažovať, ako a či vôbec ďalej v politike,“ uviedol Danko.

Avizoval, že si chce v SNS vydiskutovať, akým spôsobom pokračovať v koalícii, a chce si tiež s chladnou hlavou sadnúť s predsedami Smeru-SD a Mostu-Híd Robertom Ficom a Bélom Bugárom. Danko tiež zdôraznil, že vypovedaním koaličnej zmluvy vláda nepadla. Vypovedanie koaličnej zmluvy malo podľa neho priniesť ozdravenie vzťahov medzi partnermi.

Šéf národniarov odmietol spájanie SNS s korupciou. Uviedol, že sa nebráni personálnym zmenám na ktoromkoľvek ministerstve, ale odmieta popravovať ľudí na základe tvrdení opozície. Trestnú činnosť nemieni Danko kryť. „Bol som a som pripravený na personálne otázky na každom ministerstve,“ povedal. Koaličných partnerov vyzval na úprimnejší dialóg a aby sa kolegovia nepodrážali. Povedal tiež, že partnerom hovoril o svojej pripravenosti riešiť situáciu v koalícii.

Premiér Fico vyzval na odchod ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS). Zdôvodnil to tým, že vládna koalícia si nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti, naštrbenou udalosťami na ministerstve školstva. Predsedu SNS Andreja Danka požiadal, aby v čo najkratšom čase navrhol nového šéfa školského rezortu.

Ministerstvo školstva od začiatku júla čelí kritike pre zvláštne rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Minister problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie. Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Po vypuknutí kauzy žiadala opozícia odstúpenie ministra. Udalosti spôsobili aj vládnu krízu, iniciovanú vypovedaním koaličnej zmluvy zo strany SNS.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM