Webnoviny - Svet

Petríková vysvetlí postoj k žalobám sudcov

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Ministerka spravodlivosti Viera Petríková príde do parlamentu vysvetľovať postoj rezortu k súdnym sporom sudcov, ktorým by pre diskrimináciu mal štát zaplatiť odškodné vo výške niekoľkých desiatok tisíc eur. Jednomyseľne o tom dnes rozhodol ústavnoprávny výbor parlamentu.

Iniciatívu zavolať ministerku na výbor prezentoval poslanec za KDH Daniel Lipšic. Rozhodnutia súdov o diskriminácii sudcov pre nižšie platy, ako mali špeciálni sudcovia, považuje za nezákonné, nemorálne a absurdné. Lipšic zdôraznil, že antidiskriminačný zákon nepripúšťa diskrimináciu zo siedmich dôvodov, a to pohlavia, viery, rasového pôvodu, národnosti, zdravotného postihnutia, veku a sexuálnej orientácie. Napriek tomu okresný súd v Bratislave antidiskriminačným zákonom odôvodnil rozsudok a sudcovi Krajského súdu v Trenčíne priznal od štátu 90-tisíc eur za platové rozdiely v porovnaní so špeciálnymi sudcami. Podobné žaloby podalo približne 80 percent sudcov. Sudcovia sa sťažujú na svoju diskrimináciu, ale aj na ich zníženú dôstojnosť. Predseda ústavnoprávneho výboru Mojmír Mamojka sa domnieva, že sudcovia žiadosťami o peniaze pre údajnú diskrimináciu vrážajú klin do chrbta celému sudcovskému stavu. „Je mi to ľúto morálne ako občanovi i ako právnikovi,“ konštatoval.

Poslanec za SMK Gábor Gál to považuje za neetické. Zároveň sa spýtal, či všetci sudcovia všeobecných súdov poberajú rovnaký plat. „Majú rovnaký plat nováčik na okresnom súde a predseda Najvyššieho súdu? Nemajú,“ poznamenal. Zdôraznil, že postavenie sudcov Špeciálneho súdu nie je identické so sudcami všeobecných súdov, vzťahuje sa na nich iný zákon, riešia osobitnú agendu.

„Nebyť vytvorenia Špeciálneho súdu, nemáme problémy,“ vyslovila sa poslankyňa za ĽS-HZDS Katarína Tóthová. Podľa nej diskrimináciu vylučuje aj slovenská Ústava.

Rezort spravodlivosti sa proti rozsudku odvolá. Poslanci ústavnoprávneho výboru chcú vedieť, akým spôsobom bude ministerka chrániť záujmy daňových poplatníkov. Petríková si pritom ešte ako sudkyňa podala podobnú žalobu. Pred pár dňami sa vyjadrila, že ministerstvo rozsudok napadne jednak v jeho výrokovej časti, ale nestotožňuje sa ani s odôvodnením. Z rozsudku nie je úplne jednoznačne zrejmé, či by malo ministerstvo zaplatiť celkovo takmer 90-tisíc eur, alebo túto sumu má zaplatiť za každý mesiac žalovaného obdobia. Odvolaciemu súdu chce ministerstvo predložiť „jasné argumenty“ a nové poznatky o zaujatosti sudkyne. Tá totiž rovnako podala „andiskriminačnú“ žalobu ako sudca, ktorého prípad riešila. Šéfka rezortu spravodlivosti tvrdí, že pre túto skutočnosť však nemohli namietať zaujatosť sudkyne počas súdu, lebo o nej nevedeli.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM