Jakub Forgács Hokej

Piaty zápas štvrťfinále play off Bystrice s Trenčínom: Barani na domácom ľade spečatili postup!

Je rozhodnuté! Banskobystrickí hokejisti vykorčuľovali na piaty zápas série hranej na štyri víťazstvá. S Trenčanmi skrížili hokejky pod Urpínom. A výsledok?

Ilustračný obrázok k článku Piaty zápas štvrťfinále play off Bystrice s Trenčínom: Barani na domácom ľade spečatili postup!
Zdroj: TASR

Hokejisti HC'05 iClinic Banská Bystrica postúpili do semifinále tipsportligovej Slovnaft play off. Duklu Trenčín zdolali v piatom štvrťfinále 3:0 a celú sériu ovládli 4:1 na zápasy. V semifinále narazia na Košice, s ktorými vlani prehrali boj o majstrovský ti­tul.

Bystričania základ úspechu položili v prvej tretine, v ktorej dosiahli dva góly. Prvý už v štvrtej minúte, keď sa dostali do prečíslenia a po prihrávke Ďatelinku sa presadil zoči – voči Cháberovi Gillies. Hostia potom pohrozili viacerými strelami, ktoré však Bacashihua medzi žŕdkami s prehľadom vyriešil. Väčšie príležitosti spálili domáci. Ocitli sa v nich najmä Lunter a Zigo, v oboch prípadoch vynikol pred nimi výborný brankár Dukly. Ten napokon kapituloval v osemnástej minúte. V presilovke prihral Majdan z pravej strany na ľavú voľnému Hvilovi, ktorý namieril do odkrytej časti bránky.

V strednej časti síce góly nepadli, ale šancí bolo neúrekom. Najmä „barani“ mohli pridať tretí gól, ak by si našiel puk cestu do bránky po teči Gilliesa alebo strele Kytnára. Ďatelinka ho tam v 27. minúte síce dostal, no popod nadvihnutú konštrukciu. Banskú Bystricu mohla mrzieť nevyužitá dvojminútová presilovka o dvoch hráčov pri celkovo päťminútovom treste M. Nováka, ktorý sa za faul kolenom na Lampera porúčal rovno do šatne. Presadiť sa mohli Zigo a Sandgren. Na opačnej strane sa dostal do úniku po vybehnutí z trestnej lavice Švec, ale pohorel pred Bacashihuom a neznížil tak stav na rozdiel gólu.

V tretej tretine si hokejisti spod Urpína predovšetkým postrážili dvojgólové vedenie. Hostia mohli znížiť Melichárkom či Gašparovičom, ale medzi Bacashihua bol spoľahlivý. Príležitosti sa naskytli aj domácim, v ktorých sa ocitli Bortňák, Tománek či Bast. Chábera však tiež preukázal svoje kvality. Najväčšiu možnosť mali Trenčania v 58. minúte. Z pravej strany dobre vystrelil Holenda a nebezpečná bola dorážka Hlinku z medzikružia. Dukla potom odvolala brankára, hrala v šestici, no inkasovala. V strednom pásme sa pošmykol Gašparovič a Bortňák puk poslal do opustenej bránky.

Hlasy po zápase

Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice: „Posledný krok býva najťažší a naozaj aj bol. Trenčín nás preveril, išlo o kvalitného súpera. Všetky zápasy s ním boli vyrovnané, rovnako tak i tento. Sme radi, že sme ho zvládli. Narazili sme na veľmi zdatného súpera. V každom stretnutí sa bojovalo do poslednej minúty. Ďakujem svojim chalanom, že na ľade nechali všetko a zaslúžene postúpili ďalej. Gólov v tejto sérii nepadlo veľa, čo je zásluhou dobrých defenzív a brankárov. Napriek tomu sa bolo v tomto štvrťfinálovom zápolení na čo pozerať.“

Ján Kobezda, tréner Trenčína: „Chcem pogratulovať súperovi k postupu a poďakovať sa mojim hráčom, ktorí nechali všetko na ľade v týchto piatich zápasoch všetko, čo je v nich. Bohužiaľ, nevedeli sme dať góly. Bystričania ich dali o niečo viac, preto zaslúžene postúpili. My sme dosiahli v piatich dueloch len dva. S tým sa nedá uhrať žiadna séria. Tu vidím príčiny nášho zlyhania a úspechu Banskej Bystrice. Žiaľ, neviem si vysvetliť takúto slabú streleckú efektivitu mužstva.“

HC '05 iClinic Banská Bystrica – HK Dukla Trenčín 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

  • Góly: 4. Gillies (Ďatelinka, Kytnár), 19. Hvila (Majdan, Handzuš), 59. Bortňák
  • Rozhodovali: Jonák, D. Konc – Junek, P. Šefčík
  • Vylúčení na 2 min: 2:2, navyše 33. M. Novák (Trenčín) 5+DKZ za faul kolenom
  • Presilovky: 1:0
  • Oslabenia: 0:0
  • 2 518 divákov
  • konečný stav série 4:1 – B. Bystrica postúpila do semifinále

Pozrite si kompletnú tabuľku Tipsport Ligy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM