Zuzana Vajayová Futbal

Pikantný protest: Ukrajinky sa predviedli s obnaženými prsiami!

Obnaženými prsiami protestuje ukrajinská feministická organizácia Femen proti sexturizmu a prebiehajúcemu európskemu futbalovému šampionátu. Mladé ženy sa vyhrážajú neprístojnosťami až do finálového zápasu v Kyjeve.

Femen označuje akciu štyroch polonahých žien proti dvanástim policajtom vo Varšave za úspech, aj keď tie samozrejme nemali šancu a boli nakoniec odvlečené. Od roku 2008 bojuje táto organizácia vlastným spôsobom za viac demokracie na Ukrajine. Nesúhlasia s autoritatívnou politikou prezidenta Viktora Janukoviča, na srdci im leží obchod s ľuďmi a prostitúcia. Futbalový šampionát so sebou privezie i veľa návštevníkov bažiacich po lacnom sexe. Ukrajina je štát s najväčšou mierou výskytu HIV v Európe. Preto je futbal pre aktivistky z Femen momentálne najväčším nepriateľom. Ženy zaslali list šéfovi Európskej futbalovej Únie (UEFA) Michelovi Platinimu, v ktorom sa sťažujú na jeho sexistickú mafiu, ale odpovede sa nedočkali.

Ako píše DPA, bojujú proti svetu, kde muži dominujú. A Ukrajina je pre nich len malým bojiskom. Protestovali v Paríži pred domom bývalého šéfa Medzinárodného menového fondu, na hospodárskom fóre v Davose a na námestí Svätého Petra v Ríme protestovali proti domácemu násiliu. „Naše prsia sú naše zbrane. Sme malá, ale silná armáda,“ vraví aktivistka Inna Ševčenková.

Protesty ale nie sú bez rizika. Keďže nie sú uznané ako politická skupina, neustále ich zadržiavajú pre rušenie pokoja. V Bielorusku ich dokonca milície zneužili a odvliekli do lesa. O ťažkosti ich boja svedčí aj to, že nie všetci občania krajiny ich berú vážne, keď ich nazývajú mladými peknými ženami, ktoré sa všade vyzliekajú.

Zdroj (text+foto): TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM