Jakub Forgács Zo Slovenska

Piloti z 13 krajín Európy a NATO aj novinka. Letecké dni v Sliači sú predo dvermi

Okolo 85 lietadiel v rámci statických ukážok a ďalšie desiatky strojov vo vzduchu. To všetko čaká návštevníkov tohtoročných Medzinárodných leteckých dní SIAF 2016.

Ilustračný obrázok k článku Piloti z 13 krajín Európy a NATO aj novinka. Letecké dni v Sliači sú predo dvermi
Zdroj: TASR

Medzinárodné letecké dni v Sliači sa uskutočnia už cez víkend 27. a 28. augusta na Leteckej základni Sliač. Ako odznelo na stredajšej tlačovej konferencii, na podujatí sa predstavia piloti z 13 krajín Európy a NATO. „Sám sa najviac teším na vystúpenia stíhačiek ‚rodiny‘ MiG-15, MiG-21 a MiG-29, ale tiež na súboje akrobatických titanov Zoltána Vereša a Kairysa Jurgysa,“ povedal riaditeľ SIAF Hubert Štoksa.

Špičkoví akrobati

Organizátori však upozornili na vystúpenia špičkových akrobatických skupín Patrulla Aguila zo Španielska a Červení diabli z Belgicka či na Flying Bulls z Českej republiky. Veľkou atrakciou by mal byť americký bombardér B-52, ktorý už dnes stojí na ploche letiska.

V predvečer leteckých dní, 26. augusta, ocenia v Banskej Bystrici už tretíkrát najvýznamnejšie osobnosti, projekty, spoločnosti a inštitúcie slovenského letectva v rámci vyhlásenia víťazov ankety Zlaté krídla – Národná cena letectva Slovenskej republiky za rok 2015.

Novinka SIAFu

Organizátori zdôraznili, že tohtoročné letecké dni budú skutočne moderné a určené najmä pre všetkých návštevníkov. Ťažko zdravotne postihnutí budú mať napríklad bezbariérový vstup do kabíny lietadla L-39. Tohtoročnou novinkou je mobilná aplikácia SIAF, ktorá ponúkne všetky informácie o programe, lietadlách, ale aj interaktívnu mapu letiska. Záver leteckých dní bude patriť cene za najlepšiu letovú ukážku – Best Display Smik Trophy 2016.

Medzinárodné letecké dni SIAF sú najväčším leteckým podujatím na Slovensku, s návštevnosťou viac ako 100 000 divákov (vlani ich prišlo dokonca okolo 140 000). Letisko bude otvorené pre divákov v obidva dni od 8:00 do 18:00, s programom od 10:00 do 17:15. Na parkovanie sú vyhradené štyri plochy v okolí letiska, s kapacitou viac ako 20 000 miest.

SIAF organizuje Slovenská letecká agentúra v spolupráci s Ministerstvom obrany SR, Ministerstvom vnútra SR, Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Múzeom SNP, Vojenským historickým ústavom, Leteckou základňou a Letiskom Sliač, mestami Banská Bystrica, Zvolen a Sliač.

Pozrite si v našej fotogalérii zábery z tlačovej konferencie pred SIAFom!

Čítajte tiež:

FOTO: Na Sliači cvičia Briti so Slovákmi: Stroj Hawk zažijeme aj na leteckých dňoch

FOTO: Medzinárodné letecké dni sa nezadržateľne blížia
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM