Jakub Forgács Správy

Plná digitalizácia, 3D zobrazenie aj nižšie dávky žiarenia... Pacientom v bystrickej Rooseveltke pomôže novinka

Zdravie by malo byť pre ľudí prioritou. Banskobystričanov preto iste poteší novinka, ktorej sa dočkali v Rooseveltovej nemocnici. Je ňou nový prístroj, ktorý poslúži pacientom. A jeho výhody?

Ilustračný obrázok k článku Plná digitalizácia, 3D zobrazenie aj nižšie dávky žiarenia... Pacientom v bystrickej Rooseveltke pomôže novinka
Zdroj: Dnes24.sk

Od februára vykonávajú rádiológovia vo FNsP F. D. Roosevelta Banská Bystrica diagnostiku a intervenčné zákroky na cievach na novom angiografickom prístroji. „Angiografické pracovisko spustili do prevádzky po dvojmesačnej rekonštrukcii priestorov a inštalácii nového prístroja na Oddelení rádiológie,“ uviedla Ružena Maťašeje, hovorkyňa, manažérka pre vzťahy s verejnosťou

Výkon širokého spektra zákrokov

Srdcovo-cievne ochorenia stále patria medzi najčastejšiu príčinu úmrtia Slovákov. Angiograf je dôležitým zobrazovacím prístrojom pri diagnostike ochorení cievneho systému a umožňuje výkon širokého spektra vaskulárnych a nevaskulárnych intervenčných rádiologických zákrokov.

„Rádiológ zavedie do cievy katéter, ktorým sa dostane do rôznych častí cievneho systému v tele pacienta. Zúženú cievu môže rozšíriť, uzavretú cievu spriechodniť, alebo ju uzavrieť a tým vyradiť z obehu. Pomocou rôznych pomôcok dokážeme odstrániť aj krvnú zrazeninu. Celý proces pri zákroku však rádiológ nesleduje ako chirurg priamo v operačnom poli, ale na obrazovke angiografu", vysvetľuje princípy intervenčnej rádiológie primár Oddelenia rádiológie Stanislav Okapec.

Výhodou nového prístroja je podľa slov hovorkyne jeho plná digitalizácia, nižšie dávky žiarenia pri zachovaní vysokej kvality obrazu, 3D zobrazenia a umožňuje jednoduchší prístup lekára k pacientovi zo všetkých strán.

Za 1,5 milióna eur

Na rádiologickom pracovisku FNsP F.D. Roosevleta sa vykonávajú vaskulárne, neurointervenčné, onkointervenčné a nevaskulárne zákroky. „V spolupráci s cievnymi chirurgmi dokážu vystužiť výduť brušnej aorty, pri ktorej prasknutí by pacient mohol vykrvácať. V spolupráci s neurológmi vykonávajú endovaskulárnu liečbu cievnych mozgových príhod, vďaka čomu je banskobystrická nemocnica jedným zo štyroch reálne fungujúcich stroke centier na Slovensku,“ pokračovala Maťašeje.

Ako ďalej uviedla, pri zlyhaní konzervatívnej liečby ochorení pečene, ktoré sú spojené s akútnym krvácaním z pažerákových varixov dokážu vytvorením skratu medzi vrátnicovými a pečeňovými žilami zabrániť vykrvácaniu pacienta. „Túto metodikou zaviedli rádiológovia vo FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica v roku 2001 ako prví na Slovensku a dodnes sú jediným pracoviskom, ktoré ju vykonáva,“ povedala.

„Nový prístroj vrátane integrovaného ultrasonografu stál 1,5 milióna eur. Spracovanie projektu a stavebné prácne si vyžiadali 120 000 eur,“ dodala Maťašeje so slovami, že nemocnica angiograf financovala kombináciou zdrojov z kapitálových výdavkov od Ministerstva zdravotníctva SR a svojho rozpočtu.

Čítajte tiež:

Majiteľ RKN Global Europe: Zamestnancov v Bystrici budeme naberať v troch fázach

Lúpežná dráma v Bystrici: V akcii páchateľ s čiernou kuklou, predavačka skončila v nemocnici!

Foto: FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM