Rôzne

Plné špajze počas sviatkov: Ako správne skladovať vianočné jedlá a potraviny?

Počas sviatkov sa stoly prehýbajú pod množstvom rôzneho jedla. Nesprávne skladovanie vianočných dobrôt dokáže spôsobiť zdravotné komplikácie.

Ilustračný obrázok k článku Plné špajze počas sviatkov: Ako správne skladovať vianočné jedlá a potraviny?
Zdroj: pixabay.com

Na potravine vyžadujúcej si chladenie, sa totiž napríklad môžu pomnožiť mikroorganizmy a plesne, tie nie vždy jedlo viditeľne zmenia, a tak si to konzument nemusí všimnúť.

Upozorňuje na to hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Takéto pokrmy vedia spôsobiť tráviace ťažkosti, nevoľnosť, zvracanie či hnačky.

„Hotové či rozpracované jedlá treba skladovať pri teplote nula až štyroch stupňov Celzia,“ radí Mikas. Platí to aj pre otvorené majonézy, studené omáčky a dressingy, odporúča ich spotrebovať do 48 hodín.

Cestovinové či zeleninové šaláty by mali byť v chladničke pri rovnakej teplote maximálne 12 hodín, studená kuchyňa ako chlebíčky bagety a misy asi šesť hodín a zákusky 24 hodín. Ide o odporúčaný čas skladovania, podľa ÚVZ SR nemusí byť pravidlom. Spomínané potraviny vydržia i dlhšie, treba sa riadiť ich vôňou a vzhľadom.

Pravidlá má i zohrievanie už uvarených jedál uskladnených v chladničke. „Odporúčam odobrať iba také množstvo, ktoré po zohriatí celé skonzumujete,“ povedal Mikas. Polievky, mäso či omáčky radí zohriať na teplotu 80 stupňov Celzia, treba to dôkladne premiešať po dobu dvoch až troch sekúnd.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM