Anton Hrachovský Šport Ostatné športy

Po 27 rokoch je to tu: Do Zámkov prichádza Extraliga v stolnom tenise, ROZHOVOR

Je tu extraliga. Stolný tenis v Zámkoch zažíva po 27 rokoch najvyššiu súťaž. O novej sezóne sme sa porozprávali s jedným z lídrov tímu - Marcelom Filagom.

Ilustračný obrázok k článku Po 27 rokoch je to tu: Do Zámkov prichádza Extraliga v stolnom tenise, ROZHOVOR
Foto: Anton Hrachovský / Zdroj: Dnes24.sk

Po dlhých 27 rokoch sa v Nových Zámkoch hrá najvyššia stolnotenisová súťaž na Slovensku. Čo je pozoruhodnejšie, klub, ktorý hráva svoje domáce zápasy v telocvični na Jiráskovej ulici, kúsok od haly Milénium, si postup medzi elitu vybojoval výlučne s vlastnými odchovancami.

V Extralige po 27 rokoch

Pod vedením trénera Halušku zabojuje o extraligové body pätica hráčov – Marcel Filaga, Ivan Machalík, Martin Barci, Štefan Ozorák a Andrej Kárás. Premiérový zápas sezóny majú novozámockí reprezentanti už za sebou, na pôde tímu Hontianske Trsťany/Dudince podľahli minulý piatok 2:6. O dva body Nových Zámkov sa postarali Štefan Ozorák s Marcelom Filagom.

Prvý domáci zápas odohrajú Zámčania v piatok 13. októbra 2017 o 18:00 proti Košiciam. Hneď na druhý deň privítajú doobeda o 10:00 hráčov Vranova nad Topľou. Vstup na zápasy je zdarma.

Cieľom je čo najdlhší pobyt medzi špičkou

O vstupe do extraligy a šanciach TTC Interspead Nové Zámky nám porozprával jeden z lídrov tímu Marcel Filaga (na snímke).

Máte za sebou prvý zápas extraligovej sezóny. Aký bol? Z vášho pohladu a z pohľadu tímu?

Prvý zápas proti favorizovanému súperovi prebehol v priateľskej atmosfére a v športovom duchu. Pre nás bolo cieľom zobrať súperovi aspoň pár setov, nakoľko súper mal vo svojom kádri 150. hráča sveta z Ukrajiny a aj hráčov s titulmi z majstrovstiev Slovenska mužov a žien. Nakoniec sa nám podarilo vyhrať dva zápasy a boli sme spokojní. V mene nášho tímu chcem veľmi poďakovať fanúšikom z Nových Zámkov, ktorí prišli na zápas. Je to pre nás pocta a ďakujeme. Kto prišiel, videl pekné výmeny a pekný stolný tenis. Bolo nám cťou hrať s takým súperom a držíme im palce v ďalších zápasoch. Za mojich chlapcov chcem povedať, že vsetci sme si zápas užili a nabrali cenné skúsenosti.

Aký je rozdiel medzi extraligou a 1.ligou?

Ten rozdiel tu je, každý hráč je tak dobrý, ako tí najlepší jednotlivci v prvej lige. Ale veľmi nás to baví, pretože ja to hrám prvýkrát v živote a budem sa snažiť vyhrať aspoň pár zápasov a pomôcť môjmu tímu čo najviac a ukázať našim divákom pekný stolný tenis.

Ako máte zmapovaných súperov? Ktoré z tímov by mohli byť, povedzme, hrateľnejšie?

Súperov zmapovaných nemáme, okrem jedného budeme s ostatnými hrať po prvýkrát. Ale berieme to ako výzvu. Našimi súpermi budú napr. majstri Slovenska v juniorských kategóriách, v mužských kategóriach, účastníci majstrovstiev sveta atď. Chcem spomenúť len pár mien – Jaro Truksa – medailista z ME dospelých, Michal Bardoň – medailista z MEJ (juniorov) a reprezentant SR mužov, Vladimír Janči, Zoltán Lelkeš a ďalší. Každý zápas bude ťažký a bude veľkou neznámou. My však ako vždy bojujeme, tak, ako sa na správnych športovcov patrí. Po sezóne si chceme povedať, že sme spravili všetko, čo bolo v našich silách.

Aký je cieľ tímu do sezóny?

Cieľom je zostať v extralige čo najdlhšie. Teší ma, že moji spoluhráči robia pre to všetko a trénujú cez týždeň, víkendy, sviatky a vlastne vždy, keď im to práca a rodinný život dovolí. Chcem poďakovať aj našim manželkám, že sú také úžasné a tolerujú nám častejšie a dlhšie tréningy. My im to vynahradíme (s úsmevom).

Ak som si dobre všimol, zostava sa oproti vlaňajšku nezmenila, však?

Nie, nepribudol nikto a mne sa to páči, pretože diváci nás poznajú dlhodobo a ako aj my hráme srdcom, tak aj naši diváci nám fandia. Sú tam krásne emócie. Mimochodom, máme najlepších fanúšikov v extralige – za to im patrí veľké Ďakujeme. Aj keď nikto nepribudol verím, že podáme dobré výkony v každom zápase.

13. – 14. októbra odohráte prvé domáce zápasy v extralige. Chceli by ste pozvať fanúšikov?

Milí priaznivci športu a stolného tenisu obzvlášť. Dovoľte, aby som vás pozval na prvý domáci zápas, ktorý odohráme 13.októbra proti Košiciam. O deň neskôr privítame Vranov nad Topľou.

V piatok cestujete na turnaj. Na aký?

Odchádzame na turnaj starších žiakov do Čadce, ktorý sa koná v sobotu 7. októbra. Náš klub budú reprezentovať Alexander Csermák, Roman France, Branko Šimunek, Boris Barčiak, Filip Daráž. Staršie žiačky bude v ten istý deň reprezentovať Nina Višnovská v Ružomberku. Našim mladým športovcom držíme palce.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM