Martin Sýkora Zo Slovenska

Po Aničke sa dá na internete sledovať aj Adonis: Preletel polovicu Európy

Anička je už mediálne známa orlica. Do partie vtáčích celebrít pribudol ďalší člen - bradáňa žltohlavého menom Adonis, ktorého môžete sledovať cez internet.

Ilustračný obrázok k článku Po Aničke sa dá na internete sledovať aj Adonis: Preletel polovicu Európy
Foto: Richard Bartz / Zdroj: wikimedia.com

Cez územie Slovenska v týchto dňoch prelietava mladý samec bradáňa žltohlavého menom Adonis, ktorý patrí medzi najvzácnejšie a najohrozenejšie dravce na svete. Početnosť supa sa podľa riaditeľa Správy Tatranského národného parku Pavla Majka odhaduje v Európe na 110 párov. Žije na Balkáne, v Pyrenejách, Alpách, Ázii a Afrike. Adonis sa narodil v zoologickej záhrade v Ostrave 16. februára 2014.

„Do prírody bol vypustený vo francúzskych Alpách v Národnom parku Grands Causses v júni 2014. Prvý signál o jeho prelete nad Slovenskom bol zaznamenaný v Západných Tatrách 19. júna vďaka satelitnej vysielačke,“ uviedol Majko.

PREČÍTAJTE SI AJ: Anička s Arnoldom bez potomka: Orlie mláďa neprežilo

Precestoval polovicu Európy

Preletel cez severovýchodné Slovensko k poľským hraniciam až do Bieloruska, odtiaľ cez Ukrajinu do rumunských Karpát a späť na Ukrajinu a cez slovensko-poľskú hranicu k Tatrám. „Prvýkrát sme ho videli 13. augusta v Širokom sedle v Belianskych Tatrách, kde prelietaval k Ždiarskej vidle, jeho let kopíroval severné svahy smerom k vrcholu Havran,“ opísal Majko.

Jeho prelet môžu záujemcovia sledovať, podobne ako to bolo v prípade orlice Aničky, na internetovej stránke.

Adonis je väčší ako orol

„Tento vták má rozpätie krídel väčšie oproti orlovi skalnému takmer o meter,“ informoval riaditeľ Správy TANAP-u. Poznamenal, že sa živí najmä zdochlinami. „Je špecialista na kosti, ktoré nedokáže skonzumovať priamo, preto ich rozbíja za letu spustením na skaly, kde sa roztrieštia,“ vysvetlil Majko.

Záchrana tohto vzácneho druhu prebieha aj odchovom v rehabilitačných staniciach a v zoologických záhradách, odkiaľ sú vypúšťané do voľnej prírody v Alpách či v Pyrenejách.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM