Erik Bojničan Regióny

Po centre Zvolena prichádza na rad regulácia parkovania na Západe: Mesto zasiahne v niekoľkých krokoch

Po centre mesta prichádza na rad regulácia parkovania na sídlisku Západ. Mesto sa rozhodlo zasiahnuť v niekoľkých krokoch.

Ilustračný obrázok k článku Po centre Zvolena prichádza na rad regulácia parkovania na Západe: Mesto zasiahne v niekoľkých krokoch
Zdroj: Dnes24.sk

Prvým krokom bude vylúčenie vozidiel presahujúcich dĺžku 5,5 metra z klasických „predbytovkových“ parkovacích miest. Nové pravidlo začne platiť už od 1. októbra.

Mesto pristúpilo k riešeniu problémov s parkovaním vo svojom centre pred niekoľkými rokmi. Problém sídlisk však ostal neriešený. Predovšetkým sídlisko Západ podľa radnice predstavuje obraz skutočne neriadeného parkovania – preplnené parkovacie plochy, obsadená veľká časť verejnej zelene a áut neustále pribúda.

„Situácia na Západe je dlhodobo nepriaznivá. Vodiči sa sťažujú na nedostatok parkovacích miest, ich susedia zase na bezohľadné parkovanie na verejnej zeleni. Okrem problémov s dopravou pribúda problém so životným prostredím, narúšajú sa medziľudské vzťahy. Je naozaj najvyšší čas zasiahnuť,“ vysvetľuje primátorka mesta Lenka Balkovičová. O parkovaní na Západe sa na magistráte diskutuje už dlhší čas. Riešenie schválila tamojšia komisia dopravy, súhlasili s ňou aj poslanci za danú mestskú časť.

Od 1. októbra vznikne na celom sídlisku Západ zóna s obmedzením státím. „Na všetkých vjazdoch do sídliska budú rozmiestnené dopravné značky zakazujúce používať verejné parkovacie plochy v okolí bytových domov vodičom automobilov s dĺžkou presahujúcou 5,5 metra. Bude to platiť v bežných pracovných dňoch od 16.00 do 7.00 a celodenne počas víkendov a sviatkov,“ vysvetlil nové pravidlo Dušan Gdovin z dopravného odboru zvolenského magistrátu. Práve odpoludňajšie a nočné hodiny sú totiž najväčším problémom.

Aký je ale dôvod vylúčenia práve „nadrozmerných“ vozidiel z parkovísk sídliska? „Prvým je filozofia – firemné vozidlá by mali predsa parkovať na plochách firmy. Druhou je otázka bezpečnosti – nadrozmerné vozidlá sťažujú výhľad, vyčnievajú na cestu, ich parkovanie môže viesť k dopravným kolíziám. Predovšetkým na Západe, kde takmer všetky parkovacie plochy ústia priamo do cestnej siete,“ uvádza Gdovin.

„Pochopiteľne nemožno očakávať, že obmedzenie státia veľkých firemných áut vyrieši celý problém. Už dnes preto pracujeme na ďalšom kroku, ktorým bude registrácia vozidiel a vydanie rezidentských kariet. Nebudú spoplatnené, mimoriadne však pomôžu k celkovému prehľadu o parkovaní na sídlisku a umožnia prijať nové opatrenia,“ hovorí primátorka mesta Lenka Balkovičová o pripravovaných plánoch do budúcnosti. Podľa jej vyjadrení úspech takéhoto projektu umožní zaviesť zmeny postupne aj na ostatných zvolenských sídliskách. Hovorí tiež, že treba brať v úvahu aj snahu o rozvoj cyklodopravy v meste, ktorá môže významne pomôcť aj v otázke parkovania.

Ako to teda bude vyzerať v praxi? Bude možné vodičov nadrozmerných vozidiel sankcionovať za nedodržiavanie nového pravidla? „Uvedomujeme si , že nie všetci si ihneď všimnú nové dopravné značenie. Istý čas preto bude mestská polícia vodičov upozorňovať a prípadné prehrešky riešiť napomenutím. Až následne sa pristúpi k sankciám vo forme pokút. Určite sa vyskytnú negatívne reakcie, no chceme byť slušní voči vodičom. Ide nám predsa v prvom rade o zlepšenie kvality bývania na Západe,“ dodala zvolenská primátorka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM