Zo Slovenska

Po chaose s elektrinou príde na rad aj voda: Regulačný úrad upraví ceny

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) po dnešnom rozhovore s premiérom Robertom Ficom upraví aj ceny vody na úroveň roku 2016.

Ilustračný obrázok k článku Po chaose s elektrinou príde na rad aj voda: Regulačný úrad upraví ceny
Zdroj: pixabay.com

Vedenie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) dnes predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD) oznámilo, že podobne ako v prípade elektrickej energie aj pri vode vydá vyhlášku, ktorá upraví jej ceny na úroveň roku 2016. Informovala o tom dnes hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová.

Rýchla úprava

Fico už v pondelok (6.2.) avizoval, že ceny elektriny pre celé Slovensko sa vrátia na úrovne z roku 2016. Regulačný úrad má vypracovať novú vyhlášku o elektroenergetike a v zrýchlenom konaní ju zverejniť v Zbierke zákonov.

„ÚRSO po dohode s distribučnými spoločnosťami ešte dnes vypracuje novú vyhlášku o cenovej regulácii v elektroenergetike s tým, že táto vyhláška kompletne pre celé územie Slovenska, teda nielen pre stredné Slovensko, vráti podmienky z roku 2016. Vyhláška bude schválená v skrátenom legislatívnom konaní a mohla by byť ponúknutá na uverejnenie v Zbierke zákonov v podstate okamžite, nie je tu potrebné žiadne medzirezortné pripomienkové konanie, úrad môže priamo rozhodnúť,“ konštatoval Fico v pondelok po rokovaní s ministrom hospodárstva Petrom Žigom (Smer-SD), predstaviteľmi energetických podnikov a ÚRSO.

Šéf končí

Predseda ÚRSO Jozef Holjenčík dnes po rokovaní Regulačnej rady ÚRSO doručí prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi abdikačný list. Avizoval to v dnešnom stanovisku hovorca úradu Radoslav Igaz.

O tom, že Holjenčík by sa mal formálne vzdať svojho postu dnes, informoval premiér Robert Fico (Smer-SD) už v pondelok (6.2.) na brífingu na Ministerstve hospodárstva SR. Holjenčík oznámil svoje odstúpenie z funkcie ešte minulý týždeň vo štvrtok (2.2.).

Holjenčík od začiatku roka čelil kritike zo strany opozície aj koaličnej SNS. Dôvodom je zmena cien energií na tento rok, ktorá kvôli vyšším fixným poplatkom v mnohých prípadoch spôsobila výrazné zvýšenie faktúr.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM