Správy Regióny

Po Devínskej Novej Vsi pobehovali diviaky. Hľadali niečo pod zub

Ak stretnete diviaka, nemali by ste ho plašiť a pozerať sa mu priamo do očí, ale radšej pokojne, chrbtom pomaly cúvať preč.

Ilustračný obrázok k článku Po Devínskej Novej Vsi pobehovali diviaky. Hľadali niečo pod zub
6
Galéria
Zdroj: Facebook

Devínska Nová Ves upozorňuje na výskyt diviačej zveri v okolí ľudských obydlí. Miestny úrad v tejto súvislosti vyzýva obyvateľov, aby neprispievali k zvyšovaniu rizika stretu s diviakom, teda aby zver nekŕmili a aby zároveň udržiavali čistotu v okolí neohradených kontajnerov a nenechávali vedľa nich voľne položené potraviny.

Nekŕmte diviaky!

„Počet diviakov sa zvýšil. Strácajú plachosť a niekedy zídu z Devínskej Kobyly dole do záhrad alebo k bytovým a rodinným domom. Pre ľudí sa stávajú atrakciou, kŕmia ich, fotia si ich alebo ich lákajú k obydliam,“ uviedol prednosta devínskonovoveského miestneho úradu Ignác Olexík. Úrad preto aj po nedávnom stretnutí s poľovníkmi vyzýva obyvateľov mestskej časti, aby sa správali zodpovedne.

O tom, že v lesoch v okolí Bratislavy sa viaceré voľne žijúce zvery socializovali, strácajú plachosť a prestávajú sa báť ľudí, hovorí aj Eduard Pokorný, predseda Mestskej organizácie Slovenského poľovníckeho zväzu Bratislava. Lesy v okolí hlavného mesta, či už sú štátne, mestské alebo iné, slúžia podľa neho skôr na turizmus a rekreáciu.

„Sú plné ľudí. Turistov, cyklistov, nočných cyklistov, hubárov. Zver tak nemá pokoj cez deň, ani v noci,“ priblížil Pokorný s tým, že zvery tak hľadajú iné miesta a dostávajú sa aj na kraj lesov či do opustených záhrad.

Plachý tvor

Diviak je podľa Pokorného plachý tvor, ktorý neútočí, pokiaľ sa necíti ohrozený. Niekedy však môže na človeka pokojne pozerať a čakať, či nedostane niečo na jedenie. Odborníci však radia, aby ľudia diviakov nekŕmili, prirodzenej potravy majú dostatok. Nebezpečný ale môže byť zranený diviak, alebo keď sa človek dostane medzi samicu a jej mláďatá. „Radšej ho nestretnúť,“ podotkol Pokorný.

Ak už človek diviaka stretne, nemal by ho plašiť a pozerať sa mu priamo do očí, ale radšej pokojne, chrbtom pomaly cúvať preč. Ak už zver človeka napadla, treba si ľahnúť na zem do skrčenej polohy a chrániť si hlavne hlavu a krk. Ak je možné, treba silno kričať o pomoc a po útoku vyhľadať lekársku pomoc.

V minulom roku spozorovali ľudia diviaky napríklad v uliciach Dúbravky či Karlovej Vsi. Stádo pobehovalo aj v areáli cintorína Slávičie údolie.

Ilustračný obrázok

Diviaky v Dúbravke
6
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM