Stanislav Černák Šport

Po dôležitom rozhodnutí je rekonštrukcia štadióna o krok bližšie: Náklady sa odhadujú na vyše 2 milóny €!

Ako sme nedávno avizovali, veci súvisiace s rekonštrukciou futbalového štadióna sa pomaly hýbu vpred. Hlavný architekt mesta predložil predbežný model financovania rekonštrukcie futbalového svätostánku vo Zvolene. A pri štarte nového týždňa padlo dôležité rozhodnutie mestských poslancov.

Ilustračný obrázok k článku Po dôležitom rozhodnutí je rekonštrukcia štadióna o krok bližšie: Náklady sa odhadujú na vyše 2 milóny €!
Zdroj: Dnes24.sk

Počas minulého týždňa začali zvolenskí futbalisti hrávať domáce zápasy konečne vo Zvolene. Pri našej poslednej komunikácii s členom dozornej rady MFK Lokomotíva Jozefom Ježíkom ml. sme sa dozvedeli, že ďalšie kroky súvisiace s rekonštrukciou štadióna musí odsúhlasiť mestské zastupiteľstvo.

Bližšie k fanúšikom

Na októbrovom zasadaní preložil hlavný architekt mesta Zvolen Peter Kašša predbežný model financovania rekonštrukcie futbalového štadiónu vo Zvolene. Ako Kašša uviedol, nový štadión musí spĺňať kritériá UEFA. Cieľom celého projektu rekonštrukcie štadiónov na Slovensku je najmä odstránenie starých betónových oválov atletických dráh a priblížiť tak divákov bližšie k hracej ploche, aby mal divák lepší a bližší kontakt s dianím na ihrisku.

„Podmienkou alebo cieľom projektu je zabezpečiť komfortnejšie podmienky pre divákov, vybudovať všetky zastrešené tribúny, vybudovať kontrolovaný systém pre fanúšikov, aby sa zabránilo vandalizmu na štadiónoch a zlepšiť všeobecne technické podmienky vybudovaním umelého osvetlenia, zavlažovania ihrísk a vybudovania bufetov a sociálnych zariadení na štadiónoch,“ priblížil Kašša.

Zhruba 2,37 milióna

Zvolen však má špecifickú situáciu v tom, že súčasťou rekonštrukcie bude musieť byť aj aj prestavba a výstavba šatní. „Pri sledovaní týchto cieľov sme v uplynulom období odhadli výdavky na rekonštrukciu zvolenského štadióna. Náklady sú odhadované zhruba na 2,37 milióna eur,“ prezradil Peter Kašša, ktorý nezabudol podotknúť, že ide vskutku o veľký balík peňazí.

„Z materiálov, ktoré predložil mestským poslancom vyplýva, že na prestavbe štadióna by sa okrem dotácie zo štátneho rozpočtu poskytovanej prostredníctvom SFZ mali podieľať jednak samospráva a aj futbalový klub. Po rokovaniach s MFK Lokomotíva a.s. sme sa dohodli na predbežnom modely financovania,“ informoval hlavný architekt mesta.

Z výslednej sumy 2,37 milióna eur by to bolo rozdelené takto:

23 percent – MFK Lokomotíva a.s. – 540 000 eur

32 – percent – SFZ – 750 000 eur

33 percent – Mesto Zvolen – 765 000 eur

6,2 percent – Drive sr.o., ako vlastník susedného areálu

Mestskí poslanci tento model financovania jednohlasne schválili. Predpoklad ukončenia projektu je do konca roka 2015. Najbližšie vám prinesieme konkrétne kroky a konkrétne investície všetkých zúčastnených strán, ktoré vyplývajú z tohto schváleného predbežného modelu.

Foto: Mesto Zvolen

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM