Martin Sýkora Rôzne Zo Slovenska

Po týždni rehabilitácie vypustili vysilenú kamzicu späť do prírody

Keď príroda zavolá, nedá sa s tým nič robiť. Ochranárom sa podarilo zachrániť mladú vysilenú kamzicu, ktorú objavili minulý týždeň turisti vo Vysokých Tatrách.

Ilustračný obrázok k článku Po týždni rehabilitácie vypustili vysilenú kamzicu späť do prírody
Zdroj: ŠL TANAPu

Radke sa podarilo pomôcť

Po rekonvalescencii kamzíčiu krásavicu vypustili späť do prírody. „Návštevníci okolia Popradského plesa boli veľmi prekvapení, keď našli ležať na chodníku smerujúcom k plesu schúlené malé kamzíča. Okamžite kontaktovali pracovníkov Správy Tatranského národného parku (TANAP), ktorí sa spolu s lesníkmi pokúsili o jeho odchyt,“ priblížil riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko. Keďže samica zmobilizovala všetky svoje posledné sily, prvý pokus sa skončil neúspechom. Pracovníci zo Štátnych lesov TANAP však boli na druhý deň úspešnejší a tak dvojročnej kamzici, ktorej dali meno Radka, mohli ochranári následne poskytnúť veterinárnu pomoc.

Stav sa postupne zlepšoval

„Okamžite jej bola infúziou podaná glukóza, vitamíny a antibiotiká. Z dôvodu nízkych nočných teplôt bola dočasne umiestnená v interiéri pracoviska Správy TANAP v Liptovskom Mikuláši. Na radosť všetkých z nás sa jej stav začal postupne zlepšovať. Prijímala kozie mlieko, vitamíny rozpustené vo vode, ale najväčším lákadlom pre ňu bola jarabina i seno, ktoré jej na cestu do rehabilitačnej stanice pribalili štátni lesníci zo Štrbského plesa,“ doplnil Majko.

Keď príroda zavolá…

Obmedzený životný priestor už začal byť kamzici primalý, a preto ju po týždni rehabilitácie ochranári vrátili späť do voľnej tatranskej prírody v blízkosti miesta, kde ju našli. Počas tejto zimy ide o jediný prípad, kedy sa vysileného kamzíka podarilo zachrániť. Majko odhaduje, že v dôsledku tuhých mrazov a bohatej snehovej nádielky, ale aj kvôli stresu z preletov vrtuľníkov pri záchranných akciách, uhynulo túto sezónu v Tatrách už asi 30 jedincov.

Foto: Archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM