Krimi

Počas víkendu zamrzol jeden človek, ďalšieho sa podarilo zachrániť

Počas posledných mrazivých dní zahynul v Nitre jeden človek, ďalšieho pred smrťou zachránila pomoc ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Počas víkendu zamrzol jeden človek, ďalšieho sa podarilo zachrániť
Zdroj: TASR

Podľa slov Ľuboša Zimana z operačného pracoviska Mestskej polície (MsP) v Nitre bolo telo zamrznutého bezdomovca objavené v piatok 6. januára na atletickom štadióne v Nitre na sídlisku Chrenová.

Jeho slová potvrdila aj nitrianska krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová. „Šlo o človeka bez domova, ktorý zomrel na následky mrazu, bez cudzieho zavinenia. Totožnosť muža zatiaľ nie je známa,“ uviedla.

Riziko pre bezdomovcov

Podchladenie a smrť zamrznutím hrozila aj ďalšiemu mužovi, ktorý spadol z invalidného vozíka a zostal bezmocne ležať na zemi. „Našťastie sa ho podarilo včas zachrániť a nič sa mu nestalo,“ uviedol Ziman. Hliadky mestskej polície kontrolujú ulice, aby mohli ľuďom v núdzi pomôcť.

„Ak by to bolo potrebné, vieme pomôcť aj horúcim čajom, prípadne ich nasmerovať do útulku. Momentálne sa ale bezdomovci v meste takmer vôbec nezdržiavajú. Väčšinou majú svoje miesta, v ktorých takéto chladné počasie dokážu prečkať,“ dodal Ziman.

Záchrana v útulkoch

Ľudia bez domova v týchto dňoch častejšie vyhľadáva aj útulok na Štúrovej ulici, ktorý prevádzkuje Diecézna charita Nitra. Podľa slov jej riaditeľa Juraja Baráta je v súčasnosti Dom charity sv. Rafaela plný a počet ľudí, ktorí využívajú jeho služby, je podstatne vyšší ako počas teplejších dní.

„Kapacita útulku je už prekročená, ale prijmeme každého, kto príde. Zatiaľ to zvládame bez väčších problémov. Sme nízkoprahové zariadenie, takže nocľah a stravu u nás dostanú aj ľudia pod vplyvom alkoholu, jediná podmienka je, že nesmú byť agresívni,“ povedal Barát.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM