Peter Simon Rôzne

Počasie láka do prírody aj Rožňavčanov: Naše tipy na príjemný relax v okolí

Príjemne strávený deň s rodinou alebo partnerom si môžete vychutnať aj menej náročnými prechádzkami po lokalitách, ktoré ponúka naše okolie. Vybrali sme niekoľko z nich.

Ilustračný obrázok k článku Počasie láka do prírody aj Rožňavčanov: Naše tipy na príjemný relax v okolí
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Pri potulkách v našom okolí vám určite pohladia dušu a potešia oči výjavy, o ktoré sa postarala naša príroda. Vyrazte na romantickú jarnú prechádzku po niektorom z náučných chodníkov v našej blízkosti a okrem krás prírody určite natrafíte na zaujímavosti Gemera. Ponúkame vám hneď niekoľko tipov na krásne strávený víkend.

Náučný chodník Občasný prameň – Havrania Skala

Jedná sa o obojsmerný náučný chodník, ktorý pozostáva z dvoch trás a to poznávacej a informačnej. Prechádza žltou turistickou značenou trasou. Začína v doline Veľké Zajfy. Niečo cez tri kilometre od obce Stratená. Chodník následne pokračuje lesným porastom a končí na vyhliadke Havrania skala, odkiaľ sa vám naskytá krásny výhľad na časť Slovenského raja, Nízkych Tatier, ale aj Volovských vrchov. Na dvojkilometrovej trase je umiestnených hneď niekoľko informačných panelov.

Jaskyne Slovenského krasu, svetové prírodné dedičstvo

Vybudovaný náučný chodník z Krásnohorskej Dlhej Lúky ku Krásnohorskej jaskyni ideálnym spôsobom napĺňa ciele, ktoré máme pri prezentácii svetového prírodného dedičstva. Chodník je situovaný v nádhernom prostredí s výhľadom na hrad Krásna Hôrka a vedie popri Kaplnke Svätej panny Márie a Vodnom mlyne. Počas svojich zastavení sa máte možnosť oboznámiť s krásami Národného parku Slovenský kras, jaskyňami Slovenského krasu, zapísanými do svetového prírodného dedičstva a históriou prieskumu podzemného krasu.

Domica a blízke okolie

V tomto prípade sa jedná o krátky náučný chodník, ktorý je možné absolvovať približne za hodinu. Samotný spomínaný chodník nadväzuje na podobný a vedúci v Aggteleku na území Maďarska. Na trase je päť zastávok s informačnými panelmi na témy Chránená krajinný oblasť Slovenský kras, Jaskyňa Domica, Fauna a flóra, Geológia a geomorfológia a Poľnohospodárstvo. Nenáročný výlet prechádza prírodnou rezerváciou Domické škrapy. K najväčším zaujímavostiam blízkeho okolia patria viaceré škrapy, krasové jamy, priepasti a jaskyne. Takže okrem zdravej prechádzky sa určite dozviete aj zaujímavosti z tejto oblasti.

Turecká prezentuje baníctvo

Ďalším náučným chodníkom z nášho výberu je "Turecká“. Táto trasa sa venuje prevažne baníckej a lesníckej tematike a má dĺžku niečo cez osem kilometrov. Na trase chodníka je rozmiestnených až dvadsaťšesť tabúľ a nájdete tu aj niekoľko oddychových zón. Najvyšším bodom náučného chodníka je vrchol Tureckej. Odtiaľ sa vám naskytne krásny výhľad na celý región Gemera.

Krasové javy Hôrky

Hôrka je najmenšia „planina“ NP Slovenský kras. Jej výhodou je, že na pomerne malom mieste ponúka učebnicové príklady krasových javov. Náučný chodník „Krasové javy Hôrky“ v Gemerskej Hôrke je príjemná, nenáročná prechádzka krasovou krajinou, počas ktorej návštevník spozná povrchové množstvo krasových javov. Jedná sa o približne osem kilometrový okruh. Na trase okrem romantickej prechádzky natrafíte aj na informačne paneli, doplnené o zaujímavé fotografie. Chodník je vhodný pre každú vekovú kategóriu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM