Správy

Počet chorých sa stále znižuje: Chrípková sezóna má deväť obetí

Chrípka naďalej ustupuje, z každého kraja hlásia už iba sporadický výskyt jej epidémie. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Ilustračný obrázok k článku Počet chorých sa stále znižuje: Chrípková sezóna má deväť obetí
Zdroj: TASR

Svoje brány tento týždeň pre chorobu napriek tomu zavrelo 23 škôl.

Pokles o 22 percent

Počas týždňa lekári nahlásili 5790 prípadov chrípky, chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o takmer 22 percent. Lekári však celkovo nahlásili 53 436 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky, chorobnosť v tomto prípade klesla o skoro osem percent.

„Od začiatku chrípkovej sezóny 2017/2018 lekári zaznamenali 41 prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI), v deviatich prípadoch to skončilo úmrtím, z toho u piatich zomrelých sa potvrdil vírus chrípky B bez bližšej špecifikácie a u jedného sa potvrdil vírus chrípky A/H1pdm09,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z ÚVZ SR.

Chrípková sezóna by mala trvať do 18. kalendárneho týždňa tohto roka. Účinnou prevenciou je očkovanie, lekári ho odporúčajú najmä chronicky chorým, starším ľuďom, tým s oslabenou imunitou či zdravotníckym pracovníkom.

Nezabúdajme vetrať

Treba však dbať aj na iné preventívne opatrenia. ÚVZ radí poriadne vetrať a umývať si ruky. Dôležité je tiež primerane sa obliekať či vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí. Účinne a často vetrať treba najmä v škôlkach, školách a na pracoviskách. Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu.

Ľuďom môže pomôcť aj dostatok odpočinku či správna výživa s množstvom ovocia, zeleniny a tekutín. Niektoré odporúčania zahŕňajú aj obmedzenie podávania rúk počas chrípkovej sezóny. Pri kýchaní treba používať papierové vreckovky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM