Správy Zo Slovenska

Počet turistov z Číny raketovo narastá: Vlani Slovensko navštívilo 41-tisíc

V minulom roku sa rozhodlo preskúmať taje našej krajiny až 41-tisíc turistov z Číny. Je to nárast takmer o 50% oproti predminulému roku.

Ilustračný obrázok k článku Počet turistov z Číny raketovo narastá: Vlani Slovensko navštívilo 41-tisíc
Zdroj: TASR

Počet turistov z Číny, ktorí sa rozhodnú navštíviť Slovensko, narastá. Kým v roku 2015 ich na Slovensko zavítalo približne 28 000, v roku 2016 to už bolo 41 000 návštev­níkov. Znamená to teda nárast o 46,8 %.

Konštatuje to ministerstvo hospodárstva v Koncepcii rozvoja hospodárskych vzťahov medzi Slovenskou republikou a Čínskou ľudovou republikou na roky 2017 až 2020, ktorú v apríli prijala vláda. „Pre zvýšenie počtu čínskych turistov je potrebné zvážiť zabezpečenie a zriadenie pobočiek pre podporu cestovného ruchu v Číne a personálne posilniť konzulárne oddelenie zastupiteľského úradu v Pekingu a generálneho konzulátu v Šanghaji,“ avizovalo však ministerstvo.

Zvýšený počet čínskych turistov by mal totiž podľa rezortu vplyv aj na nárast počtu charterových letov z Číny na slovenské letiská, využitie ubytovacích kapacít v turistickom priemysle a zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu.

Podľa Svetovej organizácie cestovného ruchu (UNWTO) minie jeden turista z Číny v krajine príchodu za týždeň 3000 eur. Ak bol teda na Slovensku takýto turista jeden deň, tak potom celkovo minuli čínski turisti v roku 2015 pod Tatrami viac ako 12 miliónov eur.

Čína pritom patrí medzi najrýchlejšie sa rozvíjajúce trhy zahraničného aktívneho aj pasívneho cestovného ruchu na svete. Podľa UNWTO dosiahol počet čínskych turistov cestujúcich do zahraničia v roku 2015 úroveň 118 miliónov cestujúcich, ktorí v zahraničí minuli 292,2 miliardy amerických dolárov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM