Webnoviny - Svet

Počiatek si za drahými mediálnymi školeniami stojí

WEBNOVINY.SK

Ján Počiatek Foto: SITA/Michal Burza BRATISLAVA 12. augusta (WEBNOVINY) – Suma 14 565,60 eur s DPH, ktorú si za jún vyfakturovala spoločnosť elem consulting, spol. s r.o. za osobné mediálne tréningy troch bývalých predstaviteľov ministerstva financií, je podľa exministra Jána Počiatka (Smer-SD) adekvátna. „Pani Mižičková nám bola k dispozícii 24 hodín denne, sedem dni v týždni s externou agendou, ktorú má ministerstvo financií v zahraničí,“ povedal agentúre SITA Počiatek. Podotýka, že nešlo o kurzy alebo školenia, ale skôr konzultácie. Rezort financií sa rozhodol využiť služby mediálnej poradkyne Ľubice Mižičkovej, aby vedel s novinármi lepšie komunikovať o prijatí eura. Slovensko však vstúpilo do eurozóny vlani a ministerstvo platilo za poradenstvo aj tento rok. „Aj v tomto roku sme mali veľké témy ako euroval alebo pôžička Grécku, ktoré sme potrebovali komunikovať,“ argumentuje Počiatek.

Mižičkovej firmu využíval predovšetkým na komunikáciu so zahraničnými novinármi, tvrdí. Prezentovanú sumu takmer 15-tisíc eur za 153 hodín služieb v júni považuje za vytrhnutú z kontextu. „Máj aj jún boli najintenzívnejšie, lebo sme mali hromadu náhodných mítingov v Bruseli,“ povedal Počiatek. V predošlých mesiacoch vraj rezort platil poradkyni menej ako tretinu z pätnásťtisícovej sumy. Exminister nedokázal povedať, s koľkými zahraničnými médiami v posledných dvoch mesiacoch na ministerskej stoličke komunikoval. „Neustále, nerátam to. Hlavne tu nejde o objem, rozhodujúce bolo, ako komunikovať,“ konštatoval Počiatek. Jeho mediálna konzultantka nemala oficiálny status ministrovej poradkyne. „Ale ja som to tak vnímal, že bola,“ poznamenal Počiatek.

Podľa ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) si bývalé vedenie rezortu malo zaplatiť mediálne poradenstvo zo straníckych peňazí a nečerpať peniaze určené na zvyšovanie odbornosti pracovníkov ministerstva financií. Počiatek oponuje, že rady od odborníčky sa netýkali strany, ale štátnych záujmov.

Z peňazí daňových poplatníkov si podľa ministra Mikloša zlepšovali komunikáciu s novinármi bývalý šéf rezortu financií Ján Počiatek, jeho štátny tajomník Peter Kažimír (Smer-SD) a niekdajší hovorca rezortu Miroslav Šmál. Školila ich psychologička Ľubica Mižičková, ktorá v minulosti dávala mediálne rady i bývalému premiérovi Robertovi Ficovi. Podľa informácií Mikuláša Geru z ministerstva financií Počiatek, Kažimír a Šmál absolvovali dokopy 153 hodín školení. Mižičková ich vraj učila prezentovať svoje názory a postoje či zvládať stres a náročné situácie. Podľa údajov z ministerstva financií rezort pod vedením Jána Počiatka zaplatil v minulom období školenia s názvom Top manažér, za štyri roky to bola suma dokopy takmer 135-tisíc eur. „Na vzdelávaní sa v prevažnej miere zúčastňoval Ján Počiatek. Peter Kažimír a Miroslav Šmál sa na vzdelávaní zúčastňovali hlavne v prvom a poslednom roku,“ informoval Gera.

Súčasný šéf ministerstva financií Ivan Mikloš na dnešnej tlačovej konferencii povedal, že trojica z rezortu použila za čias Počiatka na svoje mediálne školenie peniaze, ktoré boli určené na zvyšovanie odbornosti pracovníkov ministerstva financií. „Len za jún bola suma vynaložená na štátneho tajomníka viac ako 100-tisíc korún, myslím, že to bolo 3 600 eur, ak sa nemýlim,“ vyhlásil Mikloš. Pripomenul, že ide o sumu za mesiac, keď sa dvanásteho konali parlamentné voľby. „Nepopieram, že politici by mali absolvovať aj mediálne tréningy, ale mali by byť financované z peňazí strán, ktoré dostávajú dostatočné príspevky zo štátneho rozpočtu, a nie vyciciavaním rezortov,“ konštatoval Mikloš.

Súčasné vedenie ministerstva objavilo podľa Mikloša po svojich predchodcoch viacero podobných káuz. Kabinet Ivety Radičovej už avizoval, že postupne odkryje a zverejní všetky zmluvy financované z verejných peňazí. Kontrakt na mediálne tréningy Počiatka, Kažimíra a Šmála sľúbil Mikloš zverejniť do konca mesiaca.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM