Aktualizované Regióny Rôzne Zo Slovenska

Pod Michalskou bránou už 20 rokov ukazuje kilometre do sveta

Parťákmi sú mu najužší dom v meste, jediná zachovaná mestská brána aj najstarší bratislavský most. Kilometrovník leží pod Michalskou bránou už 20 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Pod Michalskou bránou už 20 rokov ukazuje kilometre do sveta
5
Galéria

Bratislava sa pýši množstvom unikátov, od najužšieho domu až po najväčší pamätník v meste. Jeden z mnohých bratislavských unikátov nájdeme aj pod Michalskou bránou. Nachádza sa tu mosadzný kruh osadený v dlažbe s názvami hlavných miest sveta a hovoríme mu „kilometrovník“.

Kilometre do sveta

Čím je kilometrovník zaujímavý? Turistom, ale aj Bratislavčanom, ukazuje vzdialenosť do 31 miest štátov, napríklad do Buenos Aires, Madridu, New Yorku či Jeruzalema. Najďalej to z neho majú turisti do austrálskeho Sydney – takmer 16 000 kilometrov a najbližšie do rakúskej Viedne, ktorá je spod Michalskej brány vzdialená necelých 60 kilometrov. Na mosadznom kruhu je vyznačený aj severný a južný pól.

V roku 2012 bol kilometrovník zničený vandalmi a už v roku 2013 sme sa z neho opäť tešili, avšak s malou chybičkou. Zrekonštruovaný kilometrovník vtedy ukazoval, že na severný aj južný pól našej zemegule je to 4 667 kilometrov, a teda že žijeme na rovníku. Chybičku mali šikovní majstri sochári opraviť, no asi sa k tomu ešte nedostali. V skutočnosti je to z Bratislavy na severný pól 4 667 km a na južný 15 337 km.

Obnova kilometrovníka

O novú podobu nultého kilometra Bratislavy sa v roku 2013 postaral sochár Ľubo Mikle a autor pôvodného projektu Viktor Hulík mu asistoval. Obnova kilometrovníka trvala takmer dva mesiace a je odolnejší voči vandalom.

Kilometrovník bol pôvodne pod Michalskou bránou osadený v roku 1997 pri obnove staromestského korza. Autorom diela bol Viktor Hulík.

Kilometrovník
5
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM