ts Rôzne

Pod rukami Lucky sa obyčajné medovníčky menia na umelecké diela

Zdobenie medovníkov si zamilovala už v škôlke. Najskôr jej detské prstíky pomáhali mamine, neskôr sa z nej stala Kráľovná medu.

Ilustračný obrázok k článku Pod rukami Lucky sa obyčajné medovníčky menia na umelecké diela
21
Galéria
Zdroj: Archív Lucia Lenková

Narodila sa v podtatranskej dedinke Hybe, na Technickej univerzite v Košiciach vyštudovala odbor stavebníctvo, pracuje v Bratislave ako kvalitárka v stavebnej firme a jej najväčším koníčkom je zdobenie medovníčkov. Dvadsaťsedemročná Lucia má zlaté ruky, pod ktorými sa obyčajné medovníčky menia na umelecké diela.

Majster v remesle

Lucka sa vo svojom voľnom čase najradšej venuje zdobeniu medovníčkov. Vianočné, veľkonočné, svadobné aj na želanie. Keď hovoríme o zdobení, nemyslíme tým kreslenie snehuliakov, srdiečok a zvončekov, ale skutočné umelecké precízne „maľovanie“ na medovníky, ktoré vám bude ľúto len tak zjesť.

Zdobeniu medovníkov sa venuje už od škôlky, kedy ju k tomu nasmerovala mama, ktorá sa zdobeniu venovala najmä v čase Vianoc. „Najskôr som zdobila medovníčky len tak spontánne, popri mamine, no moja cieľavedomá povaha ma viedla k neustálemu zlepšovaniu sa. Nebola to jednoduchá cesta. Za výzorom súčasných medovníčkov sa skrývajú roky praxe, no ani dnes sa neodvážim povedať, že som majster v remesle, pretože sa učím každým jedným zdobením,“ skromne priznáva Lucia.

V roku 2007 sa stala Kráľovnou medu na Včelárskej nedele v Pribyline.

Zdobenie medovníkov tak, ako to robí Lucka, si vyžaduje hodiny práce, nekonečnú trpezlivosť a šikovné ručičky. „Zdobenie medovníčkov je veľmi náročné na čas a trpezlivosť, no dôležité je aj mať cit pre detail. Moje zákazníčky a obdivovateľky sú toho názoru, že takéto medovníčky môže vytvoriť len človek s veľkým srdcom. Spočiatku som ich slovám celkom nerozumela, no s odstupom času si plne uvedomujem ich význam, pretože všetko čo robíte, vám musí vychádzať zo srdca. Len tak bude vaša práca a jej výsledok ľudí tešiť,“ vysvetľuje Lucia.

Dokonalé medovníky

Pri pohľade na Luciine medovníčky premýšľate, akú asi techniku pri zdobení používa. Ťahy polevou sú tak dokonalé, až je takmer neuveriteľné, že toto vyrába človek holými rukami. Stretla sa dokonca aj s takými ľuďmi, ktorí si mysleli, že jej tvorba nie je ručná práca. Že to je len odtlačená krajka.

Žiadna odtlačená kraja, vážení. Lucka to má v rukách a poctivo maká. Pri zdobení nepoužíva žiadnu špeciálnu techniku, zato dodržiava niekoľko veľmi dôležitých krokov: „Medovníčky zdobím kornútkom, ktorý si vytvorím zlepením polyetylénového vrecka s malou dierkou na konci, ktorá je pri mojom zdobení veľmi dôležitá. No pri vytvorení kornútku so správnou dierkou to nekončí, rovnako dôležitá je aj dobre vymiešaná bielková poleva, na ktorú používam preosiaty mletý cukor (výhradne slovenského výrobcu z Považia) a vaječný bielok. Recept na medovníčky som získala od medovnikárky pani Evy Piovarčiovej, ktorá bola po mojej mamine mojím druhým vzorom v zdobení medovníkov."

Medovníky na želanie

Ako sme už vyššie spomínali, Lucia je schopná vykúzliť medovníky s vianočnou, veľkonočnou, svadobnou, ľudovou tematikou a zdobí aj na želanie. Motívy si väčšinou vymýšľa sama, poprípade čerpá z rôznych časopisov alebo ich konzultuje s maminou. “Vždy sa snažím vniesť do medovníka niečo jedinečné, niečo, čo nikto predtým nikdy na medovníku nevidel namaľované. Taký medovník vždy všetkých zaujme,“ hovorí Lucka.

Keď práve nemá žiadnu zákazku, voľný čas využíva na zdobenie medovníčkov s ľudovou tematikou. „Aj takýmto remeslom chcem pozdvihnúť ľudový ornament a pričiniť sa o zachovanie ľudového umenia. V mojich medovníčkoch môžete vidieť aj niektoré z prvkov zapísaných do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, ale takisto nájdete aj modranskú keramiku a iné ľudové motívy,“ vymenovala Lucia svoje najobľúbenejšie.

Kritička mamina

Verili by ste, že na tak krásnu prácu sa dostáva Lucii okrem chvály aj kritika? „Pre mňa je najlepšou odozvou kritika, pretože ňou sa viem posúvať dopredu, no neustálym chválením ostanem stáť. Najväčšou kritičkou mojej práce je mamina, ktorej umelecké vlohy a pravdovravnosť nedovolia nevytknúť mi aj tú najmenšiu chybičku, hoc pre iné oko by to bol bezchybný medovník.“

„Nech už sa ktokoľvek akokoľvek na medovníčky pozerá, najlepšími zákazníkmi vždy ostanú detičky, oni neriešia ako je medovníček vyzdobený. Hlavne, aby dobre chuti,“ dodala úsmevne Lucia.

Veľké plány

Lucka má dokonca s medovníčkami veľké plány. Bude to rozšírenie výroby? „Do budúcnosti by som chcela ísť skôr smerom organizovania kurzov zdobenia, než rozšírením výroby. Zdravie mám len jedno a predsa len, zdobenie je dosť náročné na chrbát a oči. Cieľom kurzov by bolo nájsť nasledovníčku, ktorá by tiež vložila do medovníčkov kus srdca ako ja. To by bol ten najväčší úspech. Aby si aj ďalšia generácia odniesla kus z našej zručnosti, kultúry a folklóru aj v takejto netradičnej forme," želá si Lucia.

Vianoce už pomaly klopú na dvere a každá gazdinka dobre vie, že napríklad také medovníky je dobré chystať predstihu, aby stihli do Štedrého dňa pekne zmäknúť. V prípade, že sa vám veľmi do zdobenia vianočných medovníkov nechce, alebo si chcete len tak urobiť radosť a zakúpiť si Luckine medovníky, môžete. Umelecké medovníky od Lucky sú na predaj. Pokochajte sa Luciiným remeslom na jej facebookovej stránke Umelecké medovníčky od Lucky, kde prijíma aj objednávky.

Lucka na sebe neustále pracuje. Zúčastňuje sa na rôznych podujatiach a jarmokoch. Ak jej prácu chcete vidieť naživo, najbližšie ju môžete stretnúť v Devínskej Novej Vsi na podujatí Vianočná ulička, a ak všetko dobre dopadne, aj na budúcoročnom Folklórnom festivale Východná a na najbližšom ročníku Folk Expo Slovakia.

Umelecké medovníky od Lucky
21
Galéria
Zdroj: Archív Lucia Lenková
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM