Martin Sýkora Regióny Zo Slovenska

Pod Tatrami s novými stromčekami: Snehové jamy s tisíckami sadeníc

Snehové jamy v ochranných obvodoch Štátnych lesov TANAP-u od Oravy až po Pieniny sa už začali zapĺňať sadenicami, ktoré vypestovali v Stredisku genofondu drevín Rakúske lúky pri Tatranskej Kotline.

Ilustračný obrázok k článku Pod Tatrami s novými stromčekami: Snehové jamy s tisíckami sadeníc
Zdroj: ŠL TANAPu

Ostanú tam dovtedy, kým nebudú vhodné podmienky na to, aby ich mohli lesníci začať vysádzať na presne určených miestach v súlade s Projektom revitalizácie lesných ekosystémov na území Vysokých Tatier postihnutom veternou kalamitou dňa 19. 11. 2004. Tento rok plánujú Štátne lesy TANAP-u zalesniť takmer 280 hektárov, vysadiť chcú vyše sedemstotisíc sadeníc.

Sneh a piliny

Prvé sadenice vybrali v lesnej škôlke na Rakúskych lúkach zo zeme len minulý týždeň a postupne ich rozvážajú do jednotlivých ochranných obvodov.

„Denne vyberieme odhadom okolo dvadsaťtisíc sadeníc, na budúci týždeň by ich mohlo byť už aj raz toľko,“ povedal Peter Petrášek, vedúci Strediska genofondu drevín Rakúske lúky.

Kým sa stromčeky dostanú do pôdy, pobudnú v snehových jamách, teda akýchsi prírodných chladničkách, ktoré slúžia na predĺženie ich vegetačného pokoja. Sú to zrubové alebo betónové stavby, ktoré sú zapustené do zeme. Nemajú okná, sú zaizolované zo všetkých strán, vrátane dverí. Vo vnútri sa nachádza vrstva snehu, spravidla vystlaná pilinami, ktoré na jednej strane izolujú a na druhej držia vlhkosť. „Dôležité je, aby boli vybudované na miestach, ktoré okolité prostredie udržiava v chlade čo najdlhšie a sneh sa v nich roztápa iba pozvoľna, teda tam, kde je minimálny prístup slnečného svitu,“ uviedla komunikačná koordinátorka ŠL TANAPu Martina Petránová.

Človek a príroda

V snehových jamách sadenice ostávajú dovtedy, kým sa neroztopí sneh a nerozmrzne pôda aj vo vyšších polohách Tatranského národného parku, až potom ich začínajú lesní robotníci vysádzať. Tento rok plánujú Štátne lesy TANAP-u zalesniť takmer 280 hektárov územia, vysadiť chcú celkovo 716-tisíc sadeníc. „V drevinovom zložení bude rovnako ako po minulé roky prevládať smrek a smrekovec, zastúpenie však budú mať aj jedľa a borovica, z listnatých buk, javor, jaseň, jelša a brest,“ vymenovala Petránová.

Od veternej kalamity, ktorá sa Vysokými Tatrami prehnala 19. novembra 2004, Štátne lesy TANAP-u vysadili približne 8 miliónov sadeníc, obnoviť sa im podarilo takmer 3 500 hektárov kalamitného územia, o približne rovnako veľkú plochu sa vďaka prirodzenému zmladeniu postarala príroda.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM