Jakub Forgács Rôzne

Pod Urpínom odštartovali maturity: Atmosféra na bystrickom gymnáziu zachytená v OBRAZOCH

Písomné maturity už začali a to aj pod Urpínom. Zavítali sme na jedno z banskobystrických gymnázií, aby sme vám priniesli, ako tu maturanti prežívali chvíle pred začatím skúšok.

Ilustračný obrázok k článku Pod Urpínom odštartovali maturity: Atmosféra na bystrickom gymnáziu zachytená v OBRAZOCH
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Aj Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici je dnes plné slávnostne oblečených študentov. Začali sa totiž písomné maturity zo slovenského jazyka a literatúry. Žiaci dostanú spolu 64 úloh. Na ich vypracovanie majú 90 minút. Následne budú maturanti písať sloh, na ktorý je vyhradených 150 minút. Vyberať si budú zo štyroch tém. Vybrali sme sa na miesto, aby sme zistili, aké sú ich pocity pred skladaním písomnej skúšky dospelosti.

Maturovať budú na dva razy

Štvrtáčka Anna Mária z bilingválnej sekcie maturuje prvýkrát, druhá maturita ju čaká o rok. „Som trochu nervózna, ale dúfam, že ten strach opadne, keď začneme. Sme zvyknutí na písanie rôznych prác a esejí aj v priebehu štúdia,“ vysvetlila so slovami, že najväčšie obavy má asi zo slohovej časti. Keďže chodí do triedy s prírodným zameraním, tak po piatom ročníku by podľa vlastných slov tiež chcela pokračovať týmto smerom.

„Mám zmiešané pocity, lebo je tu maturita, sme už dospelí a začínam si to uvedomovať. Ale teším sa, pretože je to prvá taká skúška a myslím, že to bude v pohode, celkom sme sa na to pripravovali. Asi najviac sa dnes bojím slohu, ak bude nejaká zlá téma, alebo nebudem mať taký štýl, aký by som chcela,“ povedala nám Barbora s bilingválnej triedy s tým, že po skončení strednej by sa rada vybrala študovať niečo s biológiou.

Bilingválnu sekciu navštevuje aj Marek, ktorý vraj strach vo všeobecnosti z ničoho nemá. „Snažím sa s tým vysporiadať takým športovým spôsobom, že každý tým prešiel, tak hádam prejdem aj ja,“ vysvetlil mladý maturant, ktorý si nemyslí, že ho počas maturít čaká niečo problematickejšie. Ako dodal, na strednej bude ešte jeden rok, ale už teraz vie, kam by išiel. Do Brna na Masarykovu Univerzitu.

Veľký stres

„Som strašne nervózny, ale po dnešku mi to bude ukradnuté, lebo slovenčina je dnes a tú neviem. V rámci slovenčiny považujem za najproblematic­kejšie všetko,“ prezradil nám Lukáš z matematickej triedy, ktorý je už prijatý do Brna na Masarykovu Univerzitu na informatiku. „Už mi stačí len úspešne zmaturovať,“ dodal.

Annamária z matematickej triedy naopak podľa vlastných slov pociťuje nehorázny stres. „Dnes je to ešte uvoľnenejšie, ale zajtra na angličtine to bude naozaj kruté. Dnes ráno som sa zobudila s tým pocitom, že som si nepozrela slohové postupy. Slovenčinu však dám a ako, to sa uvidí,“ povedala mladá maturantka, ktorú čakajú prijímačky na stomatológiu do Bratislavy.

Elektronické maturity odmietli

Niektorí stredoškoláci tento rok maturujú cez počítač. Ako sme sa dozvedeli, takáto ponuka prišla aj na Taják. „Naši žiaci dostali možnosť, maturovať elektronicky, čo však odmietli,“ povedala nám riaditeľka Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského Mária Sochorová. Spýtali sme sa teda samotných maturantov, prečo sa tak rozhodli.

„Neverím počítačom, som informatik a neverím im,“ povedal stroho „efkár“ Lukáš. Jeho spolužiačka Anna Mária doplnila, že im poradili, aby sa radšej počítačom vyhli. Teraz podľa jej slov elektronicky maturuje taká testovacia skupinka, takže oni nechceli byť pokusnými králikmi.

V stredu čakajú maturantov testy z cudzích jazykov. Maturanti, ktorý si vybrali ako jeden z maturitných predmetov matematiku, budú písať test vo štvrtok. Týždeň písomných maturít v piatok uzavrú žiaci zo škôl národnostných menšín, ktorých čaká test a slohová práca z maďarčiny či ukrajinčiny. Oficiálne výsledky písomných maturít dostanú žiaci 6., resp. 7. mája.

Pozrite si v našej fotogalérií, ako sa na skúšku dospelosti pripravovali banskobystrickí gymnazisti!

Čítajte tiež:

Na bystrickom gymnáziu drali lavice známe mená: Študovali na ňom Sklenaříková aj vývojár Facebooku

Dôležité rady nielen pre študentov, ako predísť stresom pred skúškami

Straší vaše dieťa maturita z cudzieho jazyka?

Kedy treba podať prihlášku na vysokú školu

Takto sa bystrickí gymnazisti pripravovali na skúšku dospelosti
12
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Takto sa bystrickí gymnazisti pripravovali na skúšku dospelosti
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM