Jakub Forgács Rôzne

Podarený psík Bystričanky stvára poriadne kúsky: Abbie to s diskom vie lepšie ako ktokoľvek iný

Bystričanke Miroslave Vajsovej (25) učarovali štvornohí chlpáči. A ani sa jej nečudujeme. Jej mladá sučka Abbie je hotový talent. V rozhovore nám prezradila viac o svojej vášni, ale aj o tom, čo všetko jej šikovný psík dokáže nielen s diskom.

Ilustračný obrázok k článku Podarený psík Bystričanky stvára poriadne kúsky: Abbie to s diskom vie lepšie ako ktokoľvek iný
Zdroj: Dnes24.sk

Kedy si mala svojho prvého štvornohého domáceho miláčika?

Svojho prvého psa som dostala ako malá, na svoje druhé narodeniny. Bol to psík, pudel čierny stredný, no bohužiaľ, bez preukazu pôvodu, predaný od množiteľa, pred výstaviskom.

Stali sa psíky už vtedy tvojou veľkou vášňou alebo to prišlo až neskôr?

Samozrejme. Od toho dňa je pes mojou bezprostrednou súčasťou v živote. Priznám sa, že do svojho školského veku som mu nevenovala veľkú pozornosť. Bol to len miláčik, priateľ, pes žijúci na dvore. Prišlo to až neskôr, keď som si začala čítať prvé knihy, pozrela pár filmov so psími hercami (Komisár Rex). V tedy som zistila, že aj ja chcem mať takého šikovného psa ako bol on. Teda som začala s „tréningom“. Najprv to bolo sadni, ľahni, podávanie labiek, až sme sa dostali k učeniu jazdy na bicykli.

Akého psíka máš teraz?

Momentálne mám doma svoj sen! Mladú dvojročnú suku border kólie, Abbie s rodokmeňom. Veľa ľudí vlastne ani nevie, že taká rasa existuje, no stačí spomenúť tancujúce psíky z televíznych show a všetkým je hneď jasné. Ako každá borderka, aj Abbie je „šialená“, veľmi múdra, plná energie, milujúca ľudí, hlavne deti, iné zvieratá a samozrejme, prácu. Je to pes so spústou energie, ktorý potrebuje naozaj niečo robiť, inak môže svojim pánom pekne okoreniť život.

Viem, že táto rasa je veľmi šikovná a zvládne aj rôzne kúsky…

Áno, ako som už spomínala, je to veľmi aktívna rasa, ktorá potrebuje veľa pozornosti a práce, ktorá unaví hlavne jeho psychickú stránku. Preto sa snažíme často používať metódu výcviku „shaping-om“, kedy je pes nútený rozmýšľať nad krokmi, za ktoré bude následne odmenený.

Je aj tvoj psík nadaný a ak, tak na čo hlavne?

Samozrejme, ako každý pes – borderka, aj ona je veľmi šikovná a ide jej naozaj všetko do čoho sa pustíme.

Čomu všetkému sa teda s Abbie venuješ?

Minulý rok sme sa pomerne aktívne venovali hlavne agility. Tento rok, nakoľko moje povinnosti stúpli, sa venujeme tomuto športu len rekreačne. Snažíme sa ale náš spoločný voľný čas venovať psím športom ako dogfrisbee, dogdancing, v lete hlavne dogdiving, ale vídeme si aj na spoločné prechádzky prírodou. Keďže je Border kólia pôvodom pastiersky pes, snažíme sa udržať kontakt aj s ovečkami.

Aj ľudia majú lepšie a horšie dni… Ako je to s tvojim psíkom, dá sa s ním vždy cvičiť alebo je náladový?

Ako všetci, tak aj psíci majú niekedy dni, kedy sú radšej vyvalení „pred telkou“. Aj Abbie je taká, aj keď to veľmi nedáva najavo. Po väčšej záťaži v tréningu dostane deň voľna, kedy nerobíme nič. Vtedy sa nepýta von, nechce sa hrať, nevolá ma učiť sa. Ale ak je treba, dokáže pracovať až na hraniciach svojich síl.

Absolvovala si s ňou aj nejaké súťaže? Ak áno, ako ste na nich obstáli?

Počas sezóny 2014 sme sa zúčastňovali viacerých súťaží, hlavne v agility. Keďže bola ešte malá, podporovali sme tak socializáciu a sústredenosť. Súťažili sme v kategóriach vhodných pre šteniatka (psíky do 1 roka) a naše výsledky boli vždy výborné. Tento rok sme sa zúčastnili veľkého festivalu psích športov s názvom Dogfest v Šali, kde si Abbie vybehala v športe agility 1. miesto a taktiež v dogfrisbee sme si spoločne vyhádzali 1. miesto a zároveň sme boli vyhlásené ako Najlepší začiatočnícky tím dogfrisbee.

Hovorí sa, že pes je najvernejší spoločník človeka, súhlasíš s tým?

100% áno. Keď som šťastná, Ona sa smeje so mnou, keď som smutná, ona leží pri mne a povzbudivo ma olizuje.

Okrem Abbie, venuješ sa aj iným havkáčom, napríklad v útulkoch, karanténnych staniciach či iných združeniach?

Keďže som aktívnou členkou Občianskeho združenia Psíčkari-ZV, ktoré sa snaží pomáhať práve opusteným psíkom, snažím sa aj ja zapájať čo najviac do jeho aktivít.

Aké aktivity organizujete v rámci vášho združenia?

Sú to aktivity, zameriavajúce sa hlavne na osvetu správnej výchovy psíka a správania sa psíčkarov v spoločnosti. Práve preto organizujeme veľa aktivít pre verejnosť, ako orieškiády – výstavy psíkov, rôzne semináre. Obľúbený sa stal Deň psej lásky.

Máš nejaké vysnívané ciele, čo by si chcela dokázať v starostlivosti o psíky, prípadne sa im chceš venovať aj po škole?

Psi ma pohltili úplne naplno, preto by som chcela pracovať hlavne v takejto oblasti. Či už ako tréner, chovateľ alebo čokoľvek, čo súvisí so zameraním Kynológa.

Ako najradšej trávite chvíle, keď ste spolu, ty a hafan?

Je jedno, čo robíme, hlavne, že sme spolu.

Čítajte tiež:

Podarení havkáči sa okoloidúcim postarali o dobrú náladu: Roztomilé kúsky psíkov na bystrickom námestí!

Foto: archív Miroslavy Vajsovej

Kúsky šikovného psíka mladej Bystričanky v OBRAZOCH
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM