Správy Rôzne

Podľa slovenských vedcov je drevený nábytok v nemocniciach hygienickejší ako plastový

Drevený nábytok v nemocničnom prostredí je hygienickejší ako plastový, tvrdia vedci zo Slovenskej technickej univerzity (STU). Potvrdili im to laboratórne testy i testy robené priamo v priestoroch Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Podľa slovenských vedcov je drevený nábytok v nemocniciach hygienickejší ako plastový
Zdroj: TASR

Musí ísť ale o brúsené drevo a bez akýchkoľvek náterov. V NOÚ použili borovicu a smrekovec. „Má antimikróbne účinky, a to vďaka prchavým terpenoidom. Tie dokážu zničiť baktériu salmonely či streptokoka do niekoľkých hodín, na plaste, skle či lamináte sa môžu udržať i niekoľko dní,“ vysvetlila dnes na tlačovej konferencii Veronika Kotradyová z STU.

Tvrdí, že drevo neničí mikroorganizmy na svojom povrchu, ale i v ovzduší. Takisto v ňom reguluje vlhkosť, dokáže napríklad absorbovať a už ďalej neuvoľňovať škodlivé VOC emisie do priestoru.

Drevené lavičky a obklad majú v NOÚ vo vestibule Kliniky klinickej onkológie. Ide o pilotný projekt. „Radi sme poskytli priestory na testovanie vplyvu dreva na kvalitu vnútorného prostredia,“ uviedol Tomáš Alscher z vedenia NOÚ.

V onkologickom ústave uvažujú, že by drevo časom umiestnili i do iných priestorov. Vedenie si nemyslí, že drevené lavičky by nejako výrazne prevyšovali priemerné náklady napríklad na výbavu čakárne.

Prečo teda pacienti doteraz drevo v čakárňach nevideli? „Pretože hygienické štandardy v nemocniciach sú prísne, drevo v rôznych opracovaniach ich nemuselo spĺňať. Pilotný projekt však ale prešiel prísnymi kontrolami a výsledky dopadli dobre,“ vysvetlil Ľuboš Drgoňa, prednosta Kliniky onkohematológie v NOÚ.

Revitalizácia vestibulu v NOÚ je súčasťou väčšieho výskumného projektu vedcov z STU – Interakcia človeka a dreva. S myšlienkou použiť v nemocničnom prostredí drevo prišiel Martin Boleš, doktorand z Fakulty architektúry STU, ktorý bol v role pacienta na Slovensku i v zahraničí. Drevené lavičky vedci plánujú najbližšie osadiť na neonatológii v Košiciach.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM