Webnoviny - Svet

Podmienky stavebného sporenia sa asi opäť zmenia

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Tomáš Benedikovič BRATISLAVA 12. augusta (WEBNOVINY) – Maximálna výška štátnej prémie pri stavebnom sporení by mala aj v budúcom roku ostať na úrovni 66,39 eur, avšak sporiteľ na jej získanie bude zrejme musieť vložiť na účet stavebného sporenia viac peňazí. Kým doteraz to bolo 531,10 eur, v ďalšom roku to bude pravdepodobne 663,9 eur. Ako ďalej vyplýva z opatrenia Ministerstva financií SR o výške štátnej prémie na stavebné sporenie pre rok 2011, dosadením referenčnej sadzby do vzorca sa totiž budúcoročná percentuálna výška štátnej prémie znižuje o 2,5-percentuálneho bodu na 10 % z ročného vkladu.

Pokles percentuálneho vyjadrenia výšky štátnej prémie, resp. zvýšenie potrebnej ročnej čiastky na jej získanie, môže podľa rezortu financií spôsobiť zníženie atraktivity stavebného sporenia. Počet novouzatvorených prémiovo zvýhodnených zmlúv o stavebnom sporení tak môže v ďalšom roku klesnúť. Návrh tak vďaka tomu počíta s pozitívnym vplyvom na rozpočet verejnej správy v rozsahu približne 2 mil. eur, ktorý sa podľa ministerstva prejaví v rozpočtovom roku 2012. Klient, ktorý sa aj rozhodne vložiť na účet sporenia väčšiu sumu, vyššiu prémiu nedostane. Tieto prostriedky budú zhodnotené klasickým úročením vkladu podľa obchodných podmienok tej ktorej stavebnej sporiteľne.

Ešte pred niekoľkými rokmi sa zákon o stavebnom sporení neustále menil, menila sa aj výška štátnej prémie. Podľa stavebných sporiteľní tieto zmeny klientov zneisťovali. Pôvodná výška štátnej prémie 199,2 eur bola zachovaná do roku 2000, odvtedy sa každým rokom znižovala a menil sa aj vymeriavací základ.

Kým v minulosti výšku štátnej prémie upravoval každoročne zákon o štátnom rozpočte, od januára 2005 sa počíta už podľa vzorca. Základom vzorca pre výpočet výšky prémie stavebného sporenia je referenčná sadzba, ktorá sa získa ako jednoduchý aritmetický priemer výnosov do splatnosti štátnych dlhopisov tvoriacich bázu dlhopisového indexu SDX Burzy cenných papierov v Bratislave. Priemer sa vypočíta za rozhodujúce obdobie, za ktoré sa považuje 12-mesačné obdobie od 1. júla do 30. júna.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM