Zo Slovenska

Podozrivý z tunelovania: NAKA vyšetruje Kollára kvôli investícii štátu do Fun rádia

Policajti vyšetrujú predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára, podozrivý je aj bývalý spolumajiteľ Fun rádia Peter Struhár.

Ilustračný obrázok k článku Podozrivý z tunelovania: NAKA vyšetruje Kollára kvôli investícii štátu do Fun rádia
4
Galéria
Zdroj: TASR

Informuje o tom Denník N. Odvoláva sa na časť policajného uznesenia, ktoré má k dispozícii. Vyšetrovatelia NAKA v Banskej Bystrici riešia podľa denníka podozrenie z trestného činu.

Vyšetrujú predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára, podozrivý je aj bývalý spolumajiteľ Fun rádia Peter Struhár a bývalý riaditeľ Slovenského rozvojového fondu, dnes už nebohý Oskar Soták. Podozriví sú z „porušovania pravidiel pri správe cudzieho majetku“.

Kšeft so štátom?

Podľa uznesenia policajti skúmajú udalosti z roku 2009, keď na jednej strane štátny fond odkúpil od Kollára a Struhára približne štvrtinu Fun rádia a na druhej strane Kollár a Struhár získali od rádia peniaze na svoje ďalšie investície, napríklad do lyžiarskych stredísk.

Denník N pripomína, že štát v roku 2009 vložil do Fun rádia 2,6 milióna eur, za tie dostal 26 percent akcií média. Štátom vytvorený fond tento rok predal akcie naspäť a od Kollára za ne dostal 800-tisíc eur. Firma podľa denníka za celý čas nevyplácala dividendy, strata štátu na investícii tak bola 1,8 milióna eur.

Tunel?

Elitní policajti majú podľa denníka skúmať, či Kollár a Struhár rádio tunelovali, a poškodili tak aj štát, alebo štát prerobil na akciách Fun rádia vďaka iným okolnostiam a Kollár a Struhár sú v tom nevinne.

Polícia o detailoch vyšetrovania hovoriť nechce. Kollár o vyšetrovaní vie a považuje ho za účelové. „Od roku 2009 ubehlo sedem rokov. Za sedem rokov nikto nehlásil stratu či škodu. A zrazu niekto ide konať v roku 2016? Prečo? Lebo som v politike?“ uviedol pre Denník N Kollár a ukázal dokumenty týkajúce sa transakcie. Kollár tiež hovorí, že cena 2,6 milióna eur za 26 percent akcií fondu bola legitímna, odkazuje na znalecké posudky.

Polícia v uznesení podľa denníka spochybňuje práve posudky. Zúčastneným vyčíta, že základné imanie Fun media group „účelovo nadhodnotili nepeňažným vkladom v podobe 49,3-percentného podielu akcií spoločnosti Patriol v hodnote 7,4 milióna eur“. Denník uvádza, že Fond podľa uznesenia poskytol peniaze „v rozpore s podmienkami poskytovania investícií“. Podiel Kollára a Struhára bol podľa polície „vysoko nadhodnotený“.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM