Alexandra Húsková Regióny

Poďte sa najesť do prírody! Vyskúšajte, ako chutí šalát z listov buka či brestu

Listy stromov či buriny vo vašej záhrade môžu byť pochúťkami v šalátoch, alebo súčasťou dnes populárnych smoothies. Ktoré divoké rastliny sú jedlé a ako ich uskladňovať sa môžete dozvedieť priamo v lese na seminári o rastlinách.

Ilustračný obrázok k článku Poďte sa najesť do prírody! Vyskúšajte, ako chutí šalát z listov buka či brestu
Zdroj: Dnes24.sk

Ak Vás láka ochutnať divoké jedlé rastliny, pod dohľadom lektora sa môžete dozvedieť, čo všetko je možné v prírode jesť, ale aj aké rastlinky používali v minulosti naši predkovia vo svojich kuchyniach.

Lektor Bartek Dobrodej Krzewinski sa v lese cíti ako doma. „Už vyše 15 rokov sa zaoberám divokými jedlými rastlinami. Tým som tiež venoval svoju diplomovku, vyštudoval som ochranu lesov. Posledné tri roky robím ukážky jedlých rastlín v prírode na Slovensku,“ uviedol Bartek Krzewinski.

Najchutnejšie sú bukové listy

Na prechádzke v bratislavskom lesoparku sa dozviete, ktoré stromy a kríky majú jedlé listy a plody, ktoré kvety sú jedlé, ktoré divoké rastliny sú najchutnejšie a na ktoré treba dávať pozor. „Možno tiež zistíte, že buriny v záhrade, s ktorými ste toľko bojovali – sú často tie najvzácnejšie a najchutnejšie rastliny,“ hovorí Krzewinski.

Mladé listy viacerých druhov stromov sú jedlé, dokonca sú vraj lepšie ako šalát z obchodu. Buky, lipy, bresty, brezy, hlohy, šípky, dráče, z ihličnatých stromov – smrekovce, smreky, borovice, dúglasky. „Mladé ihličie je výborné namiesto citrónu do šalátov, smoothies, na čaje, je z nich tiež výborný lekvár,“ tvrdí Bartek Krzewinski. Najchutnejšie sú vraj bukové listy.

Počas prednášky v prírode sa napríklad dozviete, ako pripraviť kvasené smrekové výhonky, alebo lekvár z ihličnanov, či ktoré stromy majú najchutnejšiu miazgu. Bartek Krzewinski odporúča „oberať“ stromy, ktoré sú vyvrátené, prípadne v priestore, kde sú určené na vypílenie. Pred každým zberom vykoná rituál poďakovania poprosí stromy o ich liečivú silu.

Čítajte aj: Netradičná kaviareň z kontajnerov bude slúžiť na oddych i kreativitu

Kde a kedy:

Piatok – 13.05
- 8:50 zastávka Lesopark (konečná autobusu č. 43)

  • 12:50 zastávka Lesopark
  • 17:00 zastávka Červený most (oproti parkovisku)

Sobota

  • 15:00 zastávka Lesopark

Nedeľa

  • 9:40 zastávka Lesopark
  • 15:00 zastávka Lesopark

- Akcia sa koná aj za daždivého počasia, čas trvania je približne tri hodiny, je nutné vopred sa prihlásiť na mail bartekkrzewinski@gmail.com. Cena je vo forme dobrovoľného príspevku.

Čítajte aj: Ornitológovia pozývajú na Záhorie pozorovať vzácne druhy vtákov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM