Šport

Pohľad do zákulisia hokejových MS: Kto má najzarastenejších fanúšikov a čo na turnaji láka najviac?

Svetový šampionát púta nielen samotným hokejom, výkonmi, výsledkami, či prirodzenou ruskou kultúrou, ale aj množstvom zaujímavostí. Niektoré sú naozaj pozoruhodné.

Ilustračný obrázok k článku Pohľad do zákulisia hokejových MS: Kto má najzarastenejších fanúšikov a čo na turnaji láka najviac?
Zdroj: TASR

Hneď v prvý hrací deň šampionátu sa predalo približne dvanásťtisíc magnetiek. Ak by sme si robili rebríček, po čom je v týchto dňoch v Moskve a Petrohrade najväčší dopyt, práve tento suvenír by obsadil štvrté miesto. Hneď za pivom, jedlom a vodkou.

Alkohol je top

„Ohňovej vody“´, ako v Rusku populárnu vodku nazval Jeff Thoburn, ktorý pred turnajom tweetoval, že sa chystá na výlet svojho života, sa počas trvania šampionátu vypili stovky litrov. Bary a reštaurácie zaznamenali v prvom týždni trvania MS vyše 75 percentný nárast konzumácie tohto nápoja.

Práve Thoburn, fanúšik kanadského tímu pochádzajúci z Toronta informoval priamo na sociálnej sieti, že v dejisku MS sa dá veľmi ľahko prísť o všetky veci. Stačí k tomu práve pár hltov „ohňovej vody“ a razom vôbec neviete, kde ste. „Je to výlet môjho života. Len som si nepredstavoval, že strávim aj čas na ambasáde vybavovaním papierov na návrat domov,“ informoval o zmene nálady.

V krajine organizátora turnaja konzumuje vodku až 72% obyvateľov, v Moskve je to rovných 62, v chladnom Petrohrade zasa 79.

„Je to všeliek. Vystrábi vás z psychickej i fyzickej nepohody,“ referuje Andrij Jaroslevskij, ktorý v hlavnom meste Ruska patrí medzi dobrovoľníkov pomáhajúcich fanúšikom orientovať sa.

Aj napriek tomu, že až štvrtina mužov v tejto krajine zomrie na problémy spôsobené práve konzumáciou alkoholu, je tu viac než populárny.

Po domácich fanúšikoch sú najväčšími „alkoholikmi“ Fíni, ktorí tak za svojou povesťou ani trochu nezaostávajú.

PREČÍTAJTE SI: Sevillskí futbalisti prepísali históriu. Otočili duel s Liverpoolom a sú tretí raz v rade víťazom Euroligy!

Jedlo. Víťazí rýchle občerstvenie

Stravovanie vo fastfoodoch, to je pre fanúšikov najpohodlnejší a najrýchlejší spôsob, ako sa nasýtiť. Šampionát je pre poskytovateľov takýchto prevádzok rajom, víťazia tí, ktorí majú v ponuke aj nejaké to pivo, či spomínanú vodku.

V hlavnom meste Ruska šla spotreba hamburgerov (12 tisíc denne), hotdogov (vyše 15 tisíc), hranolčekov (takmer 13 tis.) a pod. hore o 60%, polepšili si ale aj reštaurácie, ktoré sa rovnako tešia zvýšenému počtu zákazníkov. Zaujímavosťou je, že najžiadanejším pokrmom sú cestoviny a steak.

Naproti spomenutému je ale absolútnym prepadákom maskot Lajka. Suveníry s podobizňou známeho psa visia aj naďalej v daných obchodom, fanúšikov viac oslovili spomínané magnetky, odznaky, puky, ale i dresy. Zvláštne ale je, že domáci ruský nie je najžiadanejší – v tomto pomyslenom súboji víťazí Fínsko a Kanada.

Ďalšie zaujímavosti

Z Moskvy do Petrohradu je to letecky hodinu a štvrť dlhá cesta, 75 minút je ale aj čas, za ktorý sa dokáže dvakrát naplniť a vyprázdniť 12 tisícová VTB Aréna, kde aj spoznáme meno nového držiteľa zlatých medailí.

Za hodinu a štvrť tiež dokážu prevádzkovatelia bežného (neautomatizo­vaného) bufetu pripraviť približne 200 hamburgerov, hranolčekov a pollitrov piva.

V tetovacom štúdiu v blízkosti Červeného námestia v Moskve zasa za tento čas vyhotovia tetovania pre 12 zákazníkov. V priebehu posledných dvoch týždňov bolo cez 500 žiadostí vyhotoviť hokejový motív.

Najkrajšie fanúšičky majú podľa hlasovania fans na Twitteri Rusi, nasledujú Česi, Maďari, Slováci a Fíni. V obdobnom hlasovaní sa prvenstvo v rebríčku najzábavnejších priaznivcov ocitli Fíni, nasledujú domáci Rusi a potom Švédi, ktorí sú zasa vo všeobecnosti považovaní za najzarastenejších.

Za najextravagan­tnejšie oblečených priaznivcov sú považovaní tí Fínski, konkurujú im kolegovia zo Škandinávie Dáni a Švédi, do rôznych kostýmov sú pravidelne navlečení aj Rusi, Lotyši a Francúzi.

Tieto MS sú jubilejné osemdesiate pod hlavičkou IIHF, celkovo sa ich história datuje od roku 1920.

V Rusku, resp. na území dnes už neexistujúceho Sovietskeho zväzu sa vrátane aktuálneho hrali dohromady sedemkrát, zaujímavosťou je, že po prvý raz až v roku 1957, pričom vtedajšie Československo malo v tom čase na konte už tri usporiadané šampionáty.

V Petrohrade sa hrá po druhý raz v histórii, naši tu pred 16 rokmi získali vôbec svoju prvú medailu, v 2000 po prehre s Českom brali striebro.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM