Webnoviny - Svet

Pokles stavebníctva sa v 1. polroku zmiernil

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto: SITA/Michal Burza BRATISLAVA 9. augusta (WEBNOVINY) – Pokračujúci prepad stavebnej produkcie sa v prvom polroku spomalil na 9,1 % pri objeme 2,372 mld. eur. Takisto v júni zaznamenalo stavebníctvo zmiernenie poklesu na 6,6 % pri výkonoch 522,4 mil. eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov bola produkcia stavebníctva v júni o 1,3 % vyššia ako v máji, informoval v pondelok Štatistický úrad SR (ŠÚ). Pokles stavebníctva sa v júni zmiernil oproti máju o 2,3-percentuálneho bodu a za šesť mesiacov o 0,6-percentuálneho bodu v porovnaní s piatimi mesiacmi. V minulom roku stavebná produkcia klesla o 11,3 % na 5,75 mld. eur.

Vývoj v stavebníctve nepriniesol ani v júni žiadne výrazné zlepšenia. Skutočne, stavebná produkcia v júni klesla o 6,6 % oproti 8,9 % v máji. O niečo optimistickejší pohľad však prináša porovnanie priemerného poklesu produkcie v druhom kvartáli na úrovni 5,6 %, ktorý bol výrazne menší ako v prvom kvartáli, keď produkcia klesla až o 13,5 %," uviedol analytik VÚB, a.s. Martin Lenko. Čo sa týka samotnej štruktúry produkcie v júni, trend ostáva podľa neho približne rovnaký ako v predchádzajúcich mesiacoch. Celkovú stavebnú produkciu ťahajú nadol nová výstavba a stavebná produkcia v zahraničí, zatiaľ čo opravy a údržba v tuzemsku medziročne rastú a svoje tempo rast postupne zrýchľujú. „Vzhľadom na aktuálne dáta a najnovšie údaje za dôveru v stavebníctve v júli (tá bola na najnižšej úrovni za posledných šesť mesiacov) nemožno teda stále očakávať výraznejšie zlepšenie v trende stavebnej aktivity ani v najbližších mesiacoch,“ dodal Lenko.

Stavebná produkcia realizovaná stavebnými firmami v tuzemsku dosiahla v júni 510,1 mil. eur, čo bolo medziročne menej o 4,7 %. Jej podiel na celkovej stavebnej produkcii sa zvýšil o 1,9 percentu­álneho bodu na 97,6 %. Vývoj tuzemskej produkcie ovplyvnil najmä pokles novej výstavby, vrátane modernizácií a rekonštrukcií o 8,6 % na 398,5 mil. eur. Objem prác na opravách a údržbe stúpol o 16,1 % na 108,8 mil. eur, a to najmä vplyvom rýchlejšieho tempa rastu v podnikoch s 20 a viac zamestnancami (o 53,1 %).

V štruktúre tuzemskej produkcie tvorila nová výstavba v júni 78,1 %, medziročne o 3,4 percentu­álneho bodu menej. Podiel prác na opravách a údržbe vzrástol o 3,8 percentu­álneho bodu na 21,3 %. Z hľadiska výrobného zamerania sa produkcia vykonaná na inžinierskych stavbách znížila o 0,4 %, stavebné práce na budovách klesli o 6,6 %. V rámci tuzemska tvorili práce na budovách 67,4 %, čo bolo o 1,6 percentu­álneho bodu menej ako vlani, a inžinierske stavby mali podiel 32,6 %. Produkcia realizovaná stavebnými firmami v zahraničí medziročne klesla o 48,7 % na 12,3 mil. eur a na celkovej produkcii mala podiel 2,4 %.

Tuzemská produkcia v prvom polroku klesla o 7,5 % na 2,305 mld. eur. Objem prác na novej výstavbe, vrátane modernizácií a rekonštrukcií, sa znížil o 9,5 % na 1,860 mld. eur, pričom ich podiel v tuzemskej produkcii klesol o 1,8-percentuálneho bodu na 80,7 %. Stavebné práce na opravách a údržbe vzrástli o 2,7 % na 431,7 mil. eur, keď ich podiel sa zvýšil o 1,8-percentuálneho bodu na 18,7 %. Z hľadiska výrobného zamerania sa produkcia vykonaná na inžinierskych stavbách znížila o 2,4-percentuálneho bodu a práce na budovách klesli o 9,2 %. Produkcia v zahraničí klesla o 42,6 % na 66,4 mil. eur.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM