Zuzana Vajayová Futbal

Poliaci hľadajú stratenú eufóriu. Rusi karhajú vlastných fanúšikov

Ak sa chcú futbalisti Poľska priblížiť k postupu do štvrťfinále na EURO 2012, nesmú v utorok vo svojom druhom zápase v A-skupine proti Rusku vyjsť bodovo naprázdno. V opačnom prípade futbalové nadšenie v krajine spoluorganizátora záverečného turnaja

„Ruský medveď“ potvrdil hneď v prvom zápase na európskom šampionáte, že neprišiel len do počtu. Futbalisti „zbornej“ vytrestali českých reprezentantov za naivnú defenzívu, pričom základy svojej výhry položili už do prestávky dvoma gólmi. Renomé vyrastajúcej hviezdy potvrdil 22-ročný ofenzívny stredopoliar Alan Dzagojev, ktorý sa stal prvým dvojgólovým hráčom na kontinentálnom šampionáte.

Poliaci vstupovali do „domáceho“ turnaja s veľkou eufóriou, ktorú ešte znásobil v súboji s Gréckom prvým gólom na šampionáte po 17 minútach Robert Lewandowski. Lenže po zmene strán „červeno-bieli“ zamrzli a nedokázali využiť ani početnú prevahu. Naopak, inkasovali vyrovnajúci gól a napokon boli radi, že získali bod. Eufória sa zmenila na letargiu a čiastočné sklamanie z očakávaného víťazného vstupu. Hrdinom bol napokon náhradný brankár Przemyslaw Tyton, ktorý hneď po vylúčení kolegu Wojciecha Szczesného zneškodnil pokutový kop Giorgosovi Karagounisovi.

„Ruskí futbalisti sú favoritmi, ale už sme hrali aj s lepšími mužstvami, aké majú oni. Takže nevidím dôvod na strach a obavy. Napokon, hráme doma,“ povedal ofenzívny stredopoliar Adrian Mierzejewski, ktorý sa podľa poľských médií tlačí do základnej zostavy spoločne s Kamilom Grosickým. „Pre nás hráčov nie je dôležité proti komu hráč, ale samozrejme pre fanúšikov to bude tak trochu futbalová vojna,“ dodal Mierzejewski.

Holandský kouč na lavičke ruského tímu Dick Advocaat zatiaľ nemusí robiť vynútené ani nevynútené zmeny v základnej zostave. „Zborná“ chce nadviazať minimálne na semifinálový úspech spred štyroch rokov a otázkou je, či proti Poľsku potvrdí pozíciu papierového favorita. Posledný prípravný zápas odohrali oba tímy ešte v roku 2007, duel v Moskve skončil remízou 2:2. „Všetci dobre vieme, čo zápas s Ruskom pre našu krajinu znamená. Práve v podobných stretnutiach ako proti Rusku je potrebné na ihrisku preukázať odvahu,“ dodal Grosicki.

Predstavitelia Ruského futbalového zväzu a národného tímu apelovali na svojich priaznivcov v Poľsku, aby sa správali slušne potom, ako niektorí z nich hádzali svetlice a priniesli na štadióny nedovolené transparenty s urážlivým textami na adresu Čechov. UEFA už vyšetruje incident, pri ktorom asi 30 fanúšikov zaútočilo na usporiadateľov.

global24.sk/tasr

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM