Rastislav Búgel Správy Krimi

Policajti spustili dopravnú akciu: Vodič dostane za nezodpovednú jazdu citrón

Policajti dnes na cestách celého Slovenska odštartovali dopravno-preventívnu akciu s názvom Jablko – Citrón, ktorá potrvá do konca týždňa.

Ilustračný obrázok k článku Policajti spustili dopravnú akciu: Vodič dostane za nezodpovednú jazdu citrón
Zdroj: Dnes24.sk

Počas nej budú vodičov kontrolovať so strážcami zákona aj deti zo základných škôl. Zodpovedných šoférov odmenia sladkým jablkom, pri porušení predpisov dostanú zasa ako výstrahu kyslý citrón. Akciu každoročne organizujú Generali Poisťovňa, a. s., a Policajný zbor.

„Touto akciou chceme upozorniť na prekračovanie maximálne dovolenej rýchlosti, na neprispôsobenie rýchlosti počas jazdy. Skutočne je to druhá najvážnejšia príčina dopravných nehôd s následkami. Aj keď polícia zaznamenala pokles o 24 takýchto dopravných nehôd, žiaľ, na cestách bolo usmrtených o 12 osôb viac v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Je to najmä tým, že polícia zaznamenala viacero dopravných nehôd, kde boli usmrtené viac ako jedna osoba,“ povedal viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel.

Zmiešané detsko-policajné hliadky budú vodičov zastavovať počas celého týždňa na celkovo 50 miestach po celom Slovensku. Cieľom akcie je prispieť k zníženiu nehodovosti na cestách.

Generali Poisťovňa a Policajný zbor zorganizovali akciu Jablko – Citrón spoločne prvýkrát už v roku 2000. „V našej poisťovni si myslíme, že lepšou cestou, než odstraňovať následky nehôd, je nehodám predchádzať. Čo i len jeden zachránený ľudský život je neoceniteľným úspechom. Preto sme zvolili akciu, ktorá vodičov na nebezpečenstvo nedodržovania dopravných predpisov upozorňuje netradičnou formou – dohovorom od detí,“ vysvetlil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ poisťovne Generali Roman Juráš.

Minulý rok skontrolovali detsko–policajné hliadky celkovo 1702 vodičov, z toho 1210 mužov a 492 žien. Pravidlá cestnej premávky nedodržalo celkovo 478 vodičov. Dopravné predpisy vtedy porušilo zhruba 20 percent žien a takmer 26 percent mužov.

Vo väčšine prípadov išlo zo strany vodičov o prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti. Najväčším hriešnikom bol vodič zo Žilinského kraja, ktorý prekročil rýchlosť v obci až o 29 km/h.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM