Lucia Lauková Krimi

Polícia obvinila dvoch mužov: Mali nakupovať a predávať zbrane cez darknet

Dvaja muži majú na krku závažné obvinenia. Podľa polície mali obchodovať zo zbraňami, muníciou i drogami.

Ilustračný obrázok k článku Polícia obvinila dvoch mužov: Mali nakupovať a predávať zbrane cez darknet
Zdroj: TASR

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil dve osoby z Bratislavy, ktoré mali prostredníctvom počítačovej siete darknet nakupovať a následne predávať zbrane, muníciu a omamné a psychotropné látky. Na tlačovej konferencii o tom informovali Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar a riaditeľ NAKA Peter Hraško.

Strážcovi zákona zadržali 33-ročného Adama a 28-ročného Lukáša počas akcie 1. marca tohto roka. Pri následných prehliadkach zaistili zariadenie na pestovanie marihuany, 58 rastlín rodu Cannabis, sušinu tejto rastliny, LSD a päť krátkych strelných zbraní s približne 600 kusmi munície rôzneho kalibru.

Okrem toho strážcovia zákona zhabali aj počítačový server, ktorý mal byť používaný na prevádzkovanie tzv. darknetového trhoviska. Na tomto trhovisku sa malo obchodovať s drogami, zbraňami a inými nelegálnymi komoditami. Rovnako zaistili aj virtuálnu menu Bitcoin v celkovej hodnote takmer 203 000 eur.

Dvoch Bratislavčanov policajný vyšetrovateľ obvinil z drogovej trestnej činnosti a jedného aj z nedovoleného ozbrojovania. „Osoby sú po vznesení obvinenia väzobne stíhané,“ povedal Hraško.

Podľa jeho slov na základe spolupráce medzi NAKA a Europolom potom identifikovali aj ďalších predajcov nelegálnych zbraní zo zahraničia. Boli vykonané domové prehliadky, pri ktorých polícia v zahraničí zaistila zbrane a veľký počet nábojov.

Zástupca Europolu, riaditeľ odboru závažného a organizovaného zločinu Jari Liukku doplnil, že online obchodovanie s nelegálnym tovarom sa rozšírilo najmä za posledné roky. Medzi najčastejšie obchodované komodity patria drogy, zbrane, ale tieto siete využívajú podľa neho aj teroristi či pašeráci osôb, ktorí oceňujú najmä anonymitu sietí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM