Správy Zo Slovenska

Polícia v africkom štáte Mali zadržala bývalého elitného policajta

Ten sa mal podľa výsledkov vyšetrovania podieľať na zavlečení Michala Kováča ml. do Rakúska v roku 1995.

Ilustračný obrázok k článku Polícia v africkom štáte Mali zadržala bývalého elitného policajta
Zdroj: Dnes24/TASR

Polícia v africkom štáte Mali zadržala bývalého elitného policajta a príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboša Kosíka. Ten sa mal podľa výsledkov vyšetrovania podieľať na zavlečení Michala Kováča ml. do Rakúska v roku 1995. O zadržaní informoval Denník SME na svojom webovom portáli.

„Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku bol Národnou ústredňou Interpol informovaný o zadržaní odsúdeného Ľuboša Kosíka. Odsúdený bol zadržaný na základe medzinárodného zatýkacieho rozkazu v krajine Mali. ŠTS bol požiadaný o zabezpečenie prekladu zatýkacieho rozkazu do francúzskeho jazyka. Po vyhotovení prekladu zašle súd uvedené materiály Ministerstvu spravodlivosti SR, ktoré požiadame o vyžiadanie odsúdeného na výkon trestu odňatia slobody,“ uviedla dnes pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Odsúdený v kauze zmenkového podvodu

Podľa informácií denníka malo prísť k zadržaniu vo štvrtok (10. 11.). Miestna polícia je už v tejto súvislosti v kontakte so slovenskými orgánmi, ktoré budú riešiť prevoz Kosíka do Slovenskej republiky. Interpol zároveň informoval aj špecializovaný súd v Pezinku, ktorý pracuje na jeho vydaní späť na Slovensko. Kosík by si mal následne podľa denníka odsedieť 14 rokov v najprísnejšom väzení, súčasťou trestu je podľa portálu aj pokuta 100.000 eur.

Kauza únosu Michala Kováča mladšieho do Rakúska v roku 1995 nebola pre amnestie expremiéra Vladimíra Mečiara doriešená. Súd však Kosíka uznal vinným v inej kauze zmenkového podvodu.

Definitívny rozsudok padol na Najvyššom súde koncom júna. Bývalý policajt sa súdu nezúčastnil, zastupoval ho jeho advokát. Pred nástupom do väzenia sa mu podarilo utiecť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM