Zo Slovenska

Politické strany zvolené do parlamentu vytvorili kluby, výnimkou je Sieť

Politické strany, ktoré boli 5. marca zvolené do Národnej rady SR, v stredu vytvorili poslanecké kluby. V parlamente tak bude pôsobiť sedem klubov, čo plénum zobralo na vedomie.

Ilustračný obrázok k článku Politické strany zvolené do parlamentu vytvorili kluby, výnimkou je Sieť
Zdroj: TASR

Najsilnejší klub, s počtom členov 49, bude mať Smer-SD a jeho predsedom je Martin Glváč. Druhý najpočetnejší klub má opozičná SaS (21 poslancov), na čele klubu je Martin Poliačik.

Nasledujú OĽaNO-NOVA (19) s predsedom klubu Richardom Vašečkom, SNS (15) so šéfom klubu Tiborom Bernaťákom, klubu ĽSNS (14) predsedá Marian Kotleta, klubu Sme rodina (11) Boris Kollár a klubu Mostu-Híd (10) Gábor Gál.

Do parlamentu bola zvolená aj strana #Sieť. Tá však prišla o troch poslancov, ktorí nesúhlasili so vstupom ich strany do novej koalície. Počet poslancov za #Sieť tak klesol na sedem, pričom minimum na vytvorenie klubu je osem členov. Poslanci #Siete tak budú evidovaní ako nezaradení.

Poslanecký klub dostáva zo štátneho rozpočtu príspevok na jeho fungovanie. Predsedovia klubov majú zase právo zúčastňovať sa poslaneckých grémií.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM