Nina Táborská Krimi

Poľovníci i polícia prehľadávajú okolie Bratislavy. Šelme, ktorá sa tu túla už viac ako dva týždne, však na stope nie sú

Minulý mesiac sa správy o neznámej mačkovitej šelme hnedej farby a väčšieho vzrastu po prvýkrát objavili v Senci v časti Svätý Martin. Na túlajúce zviera boli neskôr upozornení aj obyvatelia Bernolákova. Teraz naň striehnu vajnorskí poľovníci. A nie len tí.

Ilustračný obrázok k článku Poľovníci i polícia prehľadávajú okolie Bratislavy. Šelme, ktorá sa tu túla už viac ako dva týždne, však na stope nie sú
Zdroj: TASR

K Vajnorom sa dnes pridala aj mestská časť Rača. Mestské časti preto varujú na svojich webových a sociálnych stránkach obyvateľov pred neznámou mačkovitou šelmou. Spozorovaná bola v oblasti vinohradov nad spojnicou Púchovskej a Rybničnej ulice.

Oznámenie o pohybe neznámej mačkovitej šelmy sa objavilo už aj z okolia Malaciek. Portál zahori.sk cituje záchranára Tomáša, ktorý mal šelmu vidieť o 00.30 h medzi Malackami a Pernekom. Rovnako tak bola šelma spozorovaná dnes v katastrálnom území obce Chorvátsky Grob a obce Svätý Jur.

„Mala dlhý chvost a zlatohnedú farbu,“ opísal záchranár. Polícia však podľa hovorkyne Mihalíkovej žiadne oficiálne ohlásenie z okolia Malaciek neeviduje. „Ani nás na Mestskom úrade v Malackách nikto v tejto súvislosti nekontaktoval,“ uviedol viceprimátor Malaciek Milan Ondrovič.

O šelme sme informovali už skôr: Neznáma šelma vo Vajnoroch! Mestská časť varuje občanov pred nebezpečenstvom

Podľa starostu Vajnôr Jána Mrvu ich o pohybe mačkovitej šelmy informovala polícia v pondelok 10. augusta. „Spravili sme všetky opatrenia, ktoré sme mali k dispozícii,“ povedal starosta. Mestská časť o tomto prípade informuje občanov aj informačnej tabule. Oznámenia umiestnila aj v blízkosti miesta, kde mala byť šelma spozorovaná. Starosta Vajnôr však podľa jeho slov nemá ďalšie informácie o tom, že by ju niekto z miestnych obyvateľov alebo poľovníkov opäť videl.

Predseda Poľovníckeho združenia Družstevník Bratislava Vajnory Ján Panák uviedol, že vajnorskí poľovníci terén monitorujú cez deň i v noci, chodia na posedy a hľadajú stopy šelmy. „Zatiaľ sme ju nevideli,“ dodal Panák pre TASR.

Na neznámu mačkovitú šelmu upozorňuje verejnosť aj hlavné mesto na svojej webovej stránke. Zároveň občanov žiada o zvýšenú opatrnosť. Podľa našich informácií nemôže ísť o žiadnu šelmu z bratislavskej ZOO, nie je však vylúčené, že ide o zviera zo súkromného chovu.

Po neznámej šelme pátra aj polícia

Oznámenia o údajnom pohybe mačkovitej šelmy, ktoré prijala polícia ešte 25.júla sa potvrdili. Vtedy sa šelma objavila v časti Sv. Martin v okrese Senec. Ďalšie oznámenie zo dňa 04.08.2015 sa týkalo údajného pohybu mačkovitej šelmy väčšieho vzrastu, bližšie neurčeného druhu v blízkosti jazera medzi obcou Veľký Biel a Bernolákovo. Nasledovali viaceré oznámenia zo dňa 07.08.2015 a 10.08.2015, ktoré uvádzali spozorovanie mačkovitej šelmy v katastrálnom území mestskej časti Bratislava – Rača, konkrétne v lokalite vinohradu a pri rybníkoch vo Vajnoroch.

Posledné oznámenie prijala polícia dnes krátko po 9.00 h od oznamovateľa, ktorý mačkovitú šelmu spozoroval v katastrálnom území obce Chorvátsky Grob a obce Svätý Jur v okolí „Šúrskeho lesa“. Na miesto sa dostavili hliadky Policajného zboru, ktoré miesto pravdepodobného výskytu – okolie Šúrskeho lesa prepátrali.

Polícia tak dnes prehľadávala Národnú prírodnú rezerváciu Šúr pri Bratislave aj s jej priľahlým okolím. Prepátrala lesy, vinohrady, chatovú oblasť, opustené objekty kasární i okolité polia s cieľom nájsť neznámu mačkovitú šelmu, ktorej pohyb na tomto území nahlásil dnes ráno poľovník.

„Prepátrané boli rovnako aj lokality v chatovej oblasti Vajnorská dolina nad Púchovskou ulicou, v lesoparku nad Račou, chatová oblasť Vajnorských jazier a chatová oblasť Žabí majer. Oznámenie doposiaľ potvrdené nebolo,“ uviedla Mihalíková.

V tejto súvislosti polícia vyzýva občanov na zvýšenú opatrnosť v uvedenej oblasti, nakoľko sa mačkovitú šelmu z dôvodu ťažko priechodnej časti lesa doposiaľ odchytiť nepodarilo. „Vzhľadom na obdobie prázdnin osobitne upozorňujeme rodičov, aby v uvedenej oblasti zabránili voľnému pohybu detí,“ dodala policajná hovorkyňa.

Hliadky Policajného zboru uvedenú oblasť aj naďalej monitorujú.

Foto: Ilustračná.

Zdroj: Dnes24/TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM